Kicsi korában nem a grundra ment focizni, vagy az Élővíz-csatorna partjára cigizni, hanem… hanem: pecázni! Emiatt a mamája sokszor meg is feddte, hogy az otthoni elfoglaltságok helyett ily haszontalan dogokra csapja el a drága idejét. De mese nem volt, mert mindent vitt az elszántság, azaz a máig pulzáló botba kapaszkodás. Nemes Attilával beszélgettem, aki több mint tíz éve ügyvezető igazgatója a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KHESZ). Noha az alma nem igazán gurult el a fájától, ugyanis elődje épp az édesapja volt… Mi kell még?

Mi a végzettséged?
Halászati szakmérnök, de ez a másoddiplomám; az első a környezetgazdálkodási agrármérnök. De még az elsőt követően pályáztam a szövetséghez, és ugye óriási előnyöm volt, ami nem is titok...

Neked volt a leghosszabb botod?
Nem... sajnos nem. Hanem az apám volt az elődöm.

Nemes Attila - horgász szövetség, nemes attila, Békéscsaba, 20170312
Laci öccse, Attila (galéria)

A kis Nemesateszt emiatt nem érte támadás?
Az első években rendesen fel kellett kötni az alsót: mélyvíz volt, de sikerült fennmaradni. Kezdetben záporoztak a negatív megjegyzések, zöme látatlanban. Később megismertek és elfogadtak. Szabadidőt nem kímélve, a saját utamat sikerült lépésről-lépésre kitaposni.
Már amennyire jelenleg egy 94 tagegyesületet, benne 19.500 főt számláló szervezetben ezt lehet. Szerencsére a kollégák, egyesületi vezetők az első naptól elfogadtak, támogattak és segítettek, ezt sosem felejtem el, hálás vagyok érte. Nemcsak szakmát, emberséget is tanultam tőlük. Lényegében a '90-es évek elejétől a családi kötődés miatt alkalmi részese voltam a szervezet életének. Közben felnőttem, illetve a végzettségem is passzolt a beosztáshoz, emellett bizalmat kaptam. 2007 februárjától én vagyok a szövetség ügyvezetője.

10 éve! Torta, pezsgő, akácméz...
Akár.

Gondolom, úgy kezdődött ez az egész horgász-szerelem, hogy ovis korodban a Penza 22-ből egy zsebpecával leugrottál az Élővíz-csatorna partjához.
Szinte szó szerint, csak kicsit később. Egy ajándékba kapott műanyag HOKÉV úszós zsebpecával kezdődött. Ugye a szüleim már akkor külön éltek... és amikor az Apámnál voltam, mondhatni megfertőzött ez a halas történet. Később bátrabb lettem, lementem pecázni, amit persze anyám – egyrészt az érthető víz melletti anyai aggodalmak okán – nem szeretett. Azt szerette volna, hogy sokat olvassak vagy legózzak. De aktívabb, mozgékonyabb, természetet szerető karakterem nem erre vitt: lemenetem a csatornapartra, letörtem egy faágat, amire rákötöttem egy damilt... utána már nem volt visszaút. Később már kerékpárral a Fás tóra jártam ésatöbbi.

Kis horgász, horgászat, Békéscsaba, 20170312
Kortalan, nemtelen szerelem (galéria)

Mi a jó benne?
Aktív kikapcsolódás, pihenés, rekreálódás. Alapvetően a víz közelsége mindig egy plusz feltöltődést, energiát ad... és ha még kapásod van, majd halat is fogsz... De most már sajnos kevés időm jut arra, hogy kedvtelés szintű horgászat céljából kimenjek egy vízpartra.

Ha van időd, általában hol horgászol?
Alapvetően mindenféle víztípus vonz, a megyében igen sokféle horgászvíz van. Ha messzebb gondolkodunk, akkor lehetőség szerint évente egyszer a Balatonnál. A finomszerelékes horgászmódszereket részesítem előnyben. Egy jó spiccbotozás szinte mindenhol bejön. Szilvási Szilárd horgász Európa bajnok barátomtól gyakran éles kritikát kapok, hogy nagyon ritkán horgászom. Bízom benne, hogy idén erre több idő jut. Majd a fiammal együtt idővel pótoljuk.

Megeszed, amit kifogsz?
Amit természetes közegből fogok, mindig visszahelyezem. Több szép keszeg, majd egy termetes garda megfogása, megcsodálása és visszahelyezése közben múltkor a Balaton parton mondta is egy kisfiú, aki a mellettem horgászott az édesapjával: „Apu, apu, hülye ez a bácsi, hogy visszadobja a halakat?".

Nemes Attila - horgász szövetség, nemes attila, Békéscsaba, 20170312
A nagy ho-ho... (galéria)

Azt tudom, hogy egyre többen fognak botot.
2015 év végén az állami tulajdonú vizek halgazdálkodási haszonbérleti szerződései lejártak. Mérföldkőhöz értünk, évek óta erről beszéltek a horgászok. Mi lesz, hogy lesz? Tavaly január 1. óta országosan új helyzet alakult ki, a legtöbb víz kezelői joga horgászszervezetek kezébe került. Így történt ez a Körösvidéken is, jelenleg már több mint 2000 hektárt kezel a KHESZ. A horgászok mindig is ezt szerették volna. Az első egy év pozitív tapasztalata többek között azt eredményezte, hogy 16054-ről 19523 főre szaporodott a horgászlétszám a megyében. Nagyon sokan tértek vissza ehhez a kiváló időtöltéshez.

Kevesebb lett a halászati őr?
Ők is többen lettek.

Pedig ők a mumusok.
Miközben egyre törvénytisztelőbbek vagyunk: a horgászok betartják a szabályokat, egyre környezettudatosabbak, és nagyon sokan – a további, vagy későbbi horgászélmény mellett vizeink még gazdagabb halállománya reményében – visszahelyezik a megfogott halat.

A minap olvastam, hogy Tatán, az Örgetónál a horgászok sólymokkal védik a területüket, mert a kárókatonák lopják a halaikat. Miközben ez nem úgy lenne helyes, hogy a pecások lopják a kormoránok halait?
A nagy kárókatona halevő madár. Dörzsölten, rutinosan, okosan halászik. Állományuk viszont túlszaporodott. A hazai és az itt telelő kolóniáik nagy károkat okoznak a vizek halállományában. Ez mind a védett, mind a horgászfogásokban jelentős halfajokat is érinti, benne azokét, amelyeket a területi jegybevételekből helyez ki az adott vízkezelő. A vadászok is gyérítik a rókákat, mert azok rájárnak a vadásztársaságok által megnevelt, vagy megvásárolt és kihelyezett fácánokra is.

Kis horgász, horgászat, Békéscsaba, 20170312
Edzi az izmot és jó kedvet ád

Pfff... Mit hoz a 2017-es év?
Apró módosulások, pontosítás történnek: például a pontyra vonatkozóan...

Pontyosítás...
... tehát a pontyra vonatkozó fajlagos felső méretkorlátozás visszaállt 6 kilogrammra; a gyerekek kaptak egy kis előnyt: a kizárólag úszós készség használatát engedélyező szabályt eltörölte a KHESZ a gyermek területi jegyekből. Fontos megemlíteni továbbá, hogy a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös, azaz a horgásznyelven Kákafoknak nevezett vízterület is a szövetség kezelésébe került. Ez számos új feladatot és kihívást jelent az elkövetkező évekre. 2017-ben is nagyarányú haltelepítések végrehajtását tűztük ki célul.

Amúgy egy kezdő alapszerkó kijön egy tizesből?
Ez is egy technikás hobbi: annyiféle eszköz és módszer van az egyszerűbbtől a költségesebbig. Ahhoz, hogy valaki megismerje a horgászatot és megfertőződjön, talán elég a tizes, nyilván később több kell... Ez függ a lehetőségektől is. Egyszerű felszerelések is sok szép horgászélményt tudnak adni. Ez körülbelül olyan, mint a zenénél: a különböző zenei stílusok eljátszásához nem mindig elég például egy gitár, ha az ember belemerül, ott sincs megállás.

A kertek alatt azt énekelték a halak, hogy a közelmúltban egy horgász-mozin dolgoztatok.
Mi voltunk a fő támogatói a Békés megye horgászvizei című filmnek. Ez a munka a BetűNet Média és Hírügynökség gondozásában jelenik meg, a Kikiriki talán szerda van és a Hunor, Magor nyomában című filmeket követően.

Horgász, hal, Békéscsaba
Horogra akadva

(Nemes Attilával az elmúlt 10 évről akár holnap estig is elbeszélgethettem volna... a terjedelem azonban még a netes levonatban is egy bitang úr.)