A szarvasi látogatás szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlott, így a sajtó munkatársai csupán a polgármesternél tett látogatás első perceiben lehettek jelen. Yossi Amrani elmondta: útjának elsődleges célja az volt, hogy közelebbről is betekintést nyerjen a JDC - Lauder Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor életébe.

Szarvasra látogatott az izraeli nagykövet, Yossi Amrani izraeli nagykövet, Szarvas
Yossi Amrani (balról) szarvasi látogatása során Babák Mihály polgármesterrel is megbeszélést folytatott. Fotó: Lipták Judit

– Régi vágyam vált valóra ezzel a látogatással. Nagy örömömre szolgált, hogy több mint négyszáz olyan zsidó gyermekkel találkozhattam, akik a világ különböző tájairól (27 országból, köztük Izraelből) jöttek ide táborozni. Hálás vagyok a városnak azért, hogy annak idején befogadta ezt a tábort, s ma is helyszínéül szolgál – hangsúlyozta a nagykövet.

Babák Mihály egy szarvasi kitűzővel ajándékozta meg a vendéget. Egyúttal meghívta őt a szarvasi Cervinus Teátrum Csodaszarvas című musicaljének szeptemberi, budapesti előadására, az Erkel Színházba.

Szarvasra látogatott az izraeli nagykövet, Yossi Amrani izraeli nagykövet, Szarvas
A zárt ajtók mögött folytatott megbeszélés után a polgármester elmondta: bemutatkozó látogatásról volt szó, de természetesen igyekezett megragadni a lehetőséget, hogy felhívja a nagykövet figyelmét a település értékeire.

– Szó esett a helyi gazdaságról is, röviden bemutattam azokat az ipari és mezőgazdasági cégeket, amelyek nagyban hozzájárulnak városunk fejlődéséhez. Úgy vélem, a gazdaság fejlődésének egyik alapja a marketing, ezért polgármesterként kötelességem promótálni a helyi cégeket. Természetesen az itteni gazdag kulturális életről is beszéltem – mondta Babák Mihály. Hozzátette: az első kapcsolatfelvétel is a kultúra területén történt. Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója ugyanis ingyen jegyeket ajánlott fel a zsidó gyermektábor lakóinak a Szarvasi Vízi Színház július 26-i Festett Mosoly Bohócgálájára, Babák Mihály pedig meghívta erre az előadásra az izraeli nagykövetet. Yossi Amrani akkor nem tudott eljönni, de szűk két hét elteltével sikerült időt szakítania a látogatásra.

Kérdésünkre a nagykövet elmondta: a délutáni órákban még felkeresi a Szarvasi Arborétumot, kedden pedig Gyulára látogat, ahol előbb találkozik a polgármesterrel, majd megtekinti az Almásy-kastélyt.