Napokon belül a szegedi klinikára szállíthatják azt a 19 éves magyar lányt, aki három hete autóbalesetet szenvedett Bulgáriában – tudta meg a Népszava Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől. Karsai András osztályvezető szerint a Trustair légi mentőegysége hozza haza Vanesszát, ha megérkeztek Magyarországra az orvosi papírok. Megerősítette, hogy a lány bulgáriai kezelésének több millió forintra rúgó költségeit átvállalta a biztosító.

Kóma, baleset, Bulgária, Vanessza

A 19 éves Vanesszánál a baleset miatt kétoldali agyi ödéma alakult ki, és eltört két nyaki csigolyája. Súlyos állapota miatt mesterséges kómában tartják a burgaszi kórházban.

Délmagyarország írta meg először, hogy hiába utaztak Bulgáriába a szülők, falakba ütköztek, nyelvi akadályok miatt sokáig nem tudtak érdemben kommunikálni a bolgár orvosokkal, akik eleinte a lány fogadására jelentkező szegedi klinikával sem vették fel a kapcsolatot. Az események felgyorsultak azután, hogy több helyen is megjelent a bajba került család története. A kórházzal és a bolgár főorvossal azóta a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt (NEAK) is egyeztetett.

Karsai András, a NEAK főosztályvezetője a Népszavának azt is elmondták: a bolgár kórház munkatársai azt állították, hogy ők minden nap friss és hivatalos orvosi jelentést juttatnak el e-mailben a szegedi klinika orvosának. A burgaszi kórház hétfőn arról nyilatkozott, hogy a beteget készek átadni a magyar mentőegységnek, és az egészségbiztosító még hétfőn kikérte az orvosi állapotjelentést.

Ha a szegedi klinika intenzív részlege mégsem tudná fogadni a lányt, a Honvéd Kórház intenzívterápiás részlegére is szállíthatják szükség esetén.

Kirabolták az életéért küzdő lányt

Vanessza édesapja a Délmagyarországnak elmondta, hogy lánya ékszerei, sőt ruhája is eltűnt a baleset után, azok a kórházba már nem érkeztek be. A fülbevalót, a gyűrűt és a nyakláncot ballagására kapta nagyszüleitől, azoknak elsősorban eszmei értékük volt. Időközben kiderült, hogy az eset nem egyedi: egy másik, autóbalesetet szenvedett család hasonlóan járt. A család kedden megteszi a rendőrségi feljelentést, és ehhez konzuli segítséget kapnak.

Az édesapa egyébként biztos benne: annak köszönhetik a hirtelen előrelépést, hogy a média bemutatta kálváriájukat. Amíg nem került nyilvánosságra az ügyük, semmi segítséget nem kaptak. Az angolul nem beszélő bolgár orvosok nem kommunikáltak a családdal, és Szegedről is hiába kereste őket a lányt fogadni kész klinika vezetője, ő is falakba ütközött.

Forrás: hvg.hu