Áll az a frázis, hogy jó pálinkának is kell a cégér?
Mindenképp! Amióta rendszeresen megjelenünk a helyi orgánumokban – köztük nálatok is –, egyre többen keresnek fel bennünket, lényegesen emelkedett a prémium pálinkáink eladása.

Kártyával lehet fizetni?
A jövő héttől már igen. Sőt, néhány hónapja mi is Csaba kártya elfogadóhely lettünk, ami 10 százalékos engedményt jelent. S mivel ugye kiesünk a városi gyalogosforgalomból (a bázis a Kisrét tanya 92. alatt, a Mezőmegyer felé vezető bekötőúton van), így hozzánk általában kocsival jönnek a vásárlók. Ebből kifolyólag nem szolgáltatást nyújtunk, mint például több helyütt, hogy egy üveg pálinka vásárlása esetén a vevő kap egy 4 centest, hanem, ahogy mondtam, minden termékre 10 százalék kedvezményt adunk. Mi több, sokan nem csak vásárolnak, hanem a gyártásra is kíváncsiak. A cég pedig éjjel-nappal zakatol, még hétvégén is megállás nélkül.

Nagy Árpád - Árpád Pálinka, Nagy Árpád, Békéscsaba, 20170406
Nagy Árpád (képek)
Tehát, ha vasárnap hajnal 3-kor beállítok egy zsák körtével...

Jöhetsz. Általában én vagyok a hajnalos.

Meddig lehet ezt bírni?
Egyelőre bírom.

Mi titok?
Szeretem ezt a munkát.

Most épp mi van terítéken?
2017-ben rekordtermés volt kajszi fronton. Húsz éves pályafutásom alatt talán csak egyszer volt ilyen.

Ez minek tudható be?
Jól kötöttek a fák (például egy fán idén nem 100, hanem 200 szem termett), a virágzásnál kellően dolgoztak a méhecskék, nem volt fagy, fertőzés, amitől a kajszi megbetegedett volna.

Mindez mennyire hat ki a minőségre?
Ez természetesen nem minden esetben jó. Tudni kell, hogy egy fának a saját létfenntartása az elsődleges. S mivel idén kevés volt a csapadék, így fa a sok gyümölcsöt nem tudta nagyra nevelni, a mag és a húshányad is borult.

árpád pálinka termékek, árpád pálinka, Békéscsaba, 20170810
(galéria)
Hívhatnánk ezt a rovatot "Ma is okultam valamit!"-nak?

Igen, szerintem az tökéletes lenne. Tehát kevés a gyümölcsök létartalma, s ha nincs elég vize a fának, akkor nem tud olyan minőségű gyümölcsöt nevelni. úgy becukrozódni.

Gondolom, a kajszit nem csak bérfőzitek.
Rengeteget vásároltunk az ország több területéről; s jelen pillanatban az utolsó üstöket főzzük. Azt követően a Lepotica szilva, majd a tájra jellemző vörös szilva, a Stanley kerül sorra, 20-ától pedig készülünk a körtére.

Nem nagyon unatkozik az élet nálatok.
Mindenki szüretel, telik a naptár.

***

Javában zajlik a bérfőzetői iratkozás, az Árpád Pálinkatanyán a hagyományos, kisüsti technológia mellett a modern, oszlopos, számítógépes technológiával is a főzetők rendelkezésére állnak. Szaktanácsadással, kistasakos élesztők, enzimek, tápanyagok forgalmazásával is segítik a pálinkafőzőket.

A Pálinka Tanyán továbbá bárki megkóstolhatja, megvásárolhatja hazánk legjobb pálinkáját, a Piros Vilmoskörtét a korábbi évek Lepotica szilvapálinkáit, valamint más, champion-díjas nedűket is, ahol hangulatos környezetben vendéglátással, saját készítésű, kolbászfesztiváli díjnyertes kistermelői kolbásszal is szolgálnak.

árpád pálinka 2017-es nemzeti tanács díja, árpád pálinka, Békéscsaba, 20170810

Az Árpád Pálinkatanya elérhetőségei:
Békéscsaba, Kisrét 92/2, telefon 66/325-859, 30/998-4032. E-mail: arpadpalinka@arpadpalinka.hu, honlap: www.arpadpalinka.hu.