Csütörtök délután érkezik haza Burkus Vanessza. A TrustAir Aviaton Kft. gépe egyenesen Szegedre viszi, az út kb. másfél órás lesz - írta a Délmagyar.

A szülők autóval indulnak útnak, így ők péntek reggelre érnek haza.

Kádár Balázs, a TrustAir Aviation Kft. orvos igazgatója elmondta, hogy a betegszállító cég repülő intenzív osztályként működő magángépe csütörtök reggel száll fel Győrből, hogy hazahozza a 3 hete kómában fekvő lányt.

TrustAir, repülő
© TrustAir Aviation

A repülő hordágyrendszerrel, áramforrással, mozgatható lélegeztetőgéppel, központi géppel felszerelt, így útközben is folytatható az intenzív terápia.

A repülőtérre mentőautó megy a lányért, az viszi őt az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetébe, ahol már régen készülnek a fogadására. A 19 éves lányt aneszteziológus és úgynevezett flight paramedic kíséri. Mielőtt Vanesszát feltennék a gépre, egy szállításra alkalmas monitorrendszerre kapcsolják, így nem kell minden átszállásnál (mentőautó-repülő-mentő) más és más megfigyelő eszközökre kötni. Indulás előtt még elvégeznek rajta néhány vizsgálatot, és ellátják minden szükséges gyógyszerrel.

Az orvos igazgató szerint különösen a lány gerincsérülése miatt kell nagyon ügyelni. Mivel gerincét még nem műtötték meg, fontos, hogy a megfelelő eszközzel rögzítsék.

TrustAir, repülő
© TrustAir Aviation

A lány azért ment Bulgáriába, hogy meglátogassa idegenvezető barátját. Július 19-én lerobbant a kocsi, amelyben utazott, és mielőtt ki tudott volna szállni, egy másik autó 160-nal beléjük rohant. A balesetben egy nő meghalt, a magyar lány pedig súlyosan megsebesült: kétoldali agyi ödéma alakult ki nála, valamint két nyaki csigolyája eltört. Azóta mesterséges kómában tartják, gégemetszést végeztek rajta, emellett nyaki csigolyaműtétre vár. A lány állapota stagnál.

A lány bulgáriai kezelésének több millió forintra rúgó költségeit átvállalta a biztosító, azt azonban nem tudni, az utaztatás költségeit ki állja.

Forrás: hvg.hu