Amikor a neten lecsekkoltam a Diéta Bt.-t, azt hittem, hogy ti egy frencsájz cég vagytok.
Nem. Ez egy 1990-ben alakult helyi, családi vállalkozás.

A-ha!
A szüleim azért indították be ezt a projektet, mert úgy két éves koromban kiderült, hogy lisztérzékeny, azaz gluténérzékeny vagyok. A '80-as években azonban erről még senki sem tudott semmit. (Jelentem, nekem a word helyesírás ellenőrzője is aláhúzza a glutén szót, tehát még ő sem ismeri – ST.)

Fehér Barbara - Diéta Bt., diéta bt., Békés, 20170328
Barbara termékei között (galéria)
Így születettem... Alapvetően nem maradt meg bennem semmilyen kaja. Majd az egyik, Szegeden élő orvos rokonunk által bekerültem a klinikára; ott viszont már ismerték a lisztérzékenységet. S miután gluténmentes táplálékot kaptam, közel két hét múlva már sokkal jobban voltam. De én sajnos nem emlékszem rá, hogy milyen a búzalisztes kenyér.

Bármennyire hihetetlen, én is diétázom, és egy hete én sem eszem kenyeret, ki lehet bírni.
Persze, ki. És hogy valami normálisat tudjak enni, anya eleinte házilag készített számomra kenyeret; később a mamám alsó épületében kialakították az első üzemünket.

Milyen minta alapján indult be a gyártás?
Saját kútfőből.

De hát a Gugli királynő akkoriban még nem nagyon pulzált.
Persze akkoriban még nem volt semmilyen tudományos háttér. De tudták, hogy létezik a kukoricaliszt, a rizsliszt, illetve egyéb olyan termékek, amelyekben nincs glutén – és abból összekavartak valamit.

Diéta Bt., diéta bt., Békés, 20170328
Készülnek a sütik (galéria)
Amúgy ezzel a témával kapcsolatban az én családom is érintve van; azt viszont látom, még ma is jó néhányan azt hiszik, hogy ez valami divatos huncutság.

Sokan hobbinak vélik. De ha történetesen én felelőtlenül étkeznék, akkor valószínű, hogy pár év múlva olyan betegségem lenne, amiből nem is biztos, hogy ki tudok lábalni.

Mik voltak az első termékeitek?
Az említett lisztek, sütik, száraz tészták.

Közben te is felnőttél...
A csabai Közgébe jártam, majd közgazdász diplomát szereztem; s az idő alatt javában részt vettem a vállalkozásban. De igazándiból akkor indultunk be, amikor úgy '90-es évek végén Krisztinával, a nővéremmel átvettük az irányítást.

Ő is itt van?
Igen, és anya is.

Ja... amikor megérkeztem, azt láttam, hogy az emeleten három iroda van, ahol három nő egyfolytában tárgyal a telefonon.
Ők is résztulajdonosok.

Mikor jöttetek ide?
2005-ben. Egyébként ez a szüleim háza volt: ők fönt laktak, alul pedig a máig létező üzem működött. Majd ők elköltöztek egy másik házba, így itt lettek az irodáink. Idővel bővítettünk, és az udvar hátuljában megnyílt a boltunk, amelynek az ajtaja a másik utca frontjára nyílik.

Diéta Bt., diéta bt., Békés, 20170328
(képek)
***

A Diéta Bt. közel 50 terméket forgalmaz. A legjelentősebbek a Barbara termékek: száraz tészták, sütemények, lisztkeverékek, zsemlemorzsa, sós perec.

Közben üzembejárásunk kapcsán Barbara elmondta, kinőtték a boltot, mert egyre többen látogatnak el hozzájuk. Többek között Szegedről, Debrecenből, de a nyár folyamán, a Gyulán pihenő turisták is szép számmal érkeznek.

Van, hogy dobnak egy hátast, hogy milyen széles a választék. Az egyik vásárló például amikor belépett azt mondta:

„itt, kérem, Kánaán van, ilyet még nem láttam!".