Az idei ábra az, hogy a strand az összefolyástól, mintegy 100 méterre a dobozi híd felé költözött. (Na igen, az összefolyás, évekig az volt a támpont. Az volt a fogalom. Csak a jelen van. Miközben az egyik unokahúgom úgy véli, elvették a gyermekkorát.) Amúgy gyönyörű a kép: három, árnyas öblöt kapott a part.

Szanazug - öböl, Szanazug, Szanazug, 20170810
Innen dzsönyörű (galéria)
Nem mellékes,

évekkel korábban egy parkolót építettek a szabadstrand szomszédságában, amire most kvázi ráhúzták a fürdőzőket. Még ha nagyon szép is lett az elképzelés, sokan dörmögnek az orruk alatt:

Dezső (42) nem érti, hogy miért engedik be az autósokat? Hiszen számtalan kisgyerek futkorászik a stand területén.

Sokkal többet lehet homokozni, Vica (7).

Ki kellene tenni egy behajtani tilos táblát, húzza alá Viki (38).

Lászlót (55) az zavarja, hogy egy-két fiatal autós kiteszi a mélynyomót a szabadba, és órákig bömbölteti a tuc-tucot. Mintha mindenki azt szeretné hallgatni. És mi lenne, kérdezi, ha egy jó kis, 1968-as Led Zepkót ugyanilyen hangerővel tolnék? Minimum kiürülne a strand, azt hinnék, hogy ez UFO-zene – hála a kerrádióknak.

Engem rohadtul zavar, hogy a fejemtől 30 centire húznak el az autósok, Karcsi (34).

Szombaton 80, vasárnap már 110 autó parkolt a parton, jegyzi meg Melinda (46).

***

Az a speciális helyzet áll fenn, mondja Köves Mihály, Doboz polgármestere, hogy a part a magyar állam tulajdonában, és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) kezelésében van. S ezáltal mindennemű változtatáshoz a tulajdonos, illetve a kezelő engedélye szükséges.

Szanazug - autókkal, Szanazug, Szanazug, 20170810
Innen mozgalmas (galéria)

Aláhúzza, valóban balesetveszélyes, hogy a strand új helye, a korábban megépített parkolónál helyezkedik el – és ebből kifolyólag a közelmúltban a Köviziggel fölvették a kapcsolatot.

Jelen pillanatban folyik az engedélyeztetési eljárás, teszi hozzá; s a tervek szerint lezárnánk a strand két végét: a komplejárónál, és a strand Doboz felöli végét. Mindkéz ponton egy-egy betonalapra, rácsavarozható vasoszlopot, azaz nyitható sorompókat helyeznénk ki, mivel mentés esetén a járműforgalom indokolt.

Köves Mihály - Dobozi Mézes, doboz, mézes fesztivál, köves mihály, Doboz, 20160711
Köves Mihály
A Jövő szezonra már

mindenképp úgy szeretnénk várni a kedves fürdőzőket, hogy ezt a járműforgalom elől elzárt területet meg tudjuk teremteni.

Kérdésemre, mi történik, ha néhány életrevaló, önérzetes ember mégiscsak felnyitná a sorompót, és ugyanúgy bent parkolna mint mostanság, kifejti, fokozott rendőri jelenlét lesz, azonfelül van egy vagyonőrük, akinek a biztonság megőrzése lesz a feladata. Természetesen a rendőri intézkedés mindig visszatartó erő.

Kérjük a strandolók megértését, de az ügyintézési időt nekünk is ki kell várnunk, mert engedély nélkül nem léphetünk – fűzi hozzá.