Három Gripen is át fog húzni majd kötelékben a Duna felett az augusztus 20-i légiparádén, amelyet öt év után rendeznek meg újra Budapesten - tudta meg az iho.hu közlekedési portál Talabos Gábortól, a légiprogram felelősétől.

A Gripenek mellett két cseh gyártmányú Zlin Z-242-es egymotoros kiképzőgép is érkezik, aztán szintén a szolnoki bázisról az egykori mentőgépeket, az egyhajtóműves Mókuskákat láthatják majd a nézők.

Ezután három, jóval nagyobb, kéthajtóműves forgószárnyas húz át a Lánchíd és a Margit-híd közötti légtéren, a katonák Mi-8-as, illetve 17-es szállító helikopterei.

A portál feltételezése szerint közülük legalább kettő nagyjavításon átesett Mi-17-es lesz, azok közül, amelyeket nemrég szállítottak vissza Magyarországra az orosz partnertől, majd helyezték újra szolgálatba őket.

Innentől kezdve a légtér a polgári gépeké lesz, először Illés Tamást műrepülését lehet majd megnézni, majd Imreh Lajos elképesztő manőverei következnek, amit méretes Mi-2-es helikopterével hajt végre.

A Pannon Air Service háromgépes köteléke képviseli a Duna fölött a hazai repülés egy másik ágát. A kétüléses kompozit-építésű kecses DA-40-esek a bécsújhelyi gyár szépvonalú kétmotorosát, a Da-42-est kísérik.

Az ejtőernyősöké lesz a záróprodukció, ennek a részletei még valóban tisztázásra várnak.

Talabos Gábor az iho.hu-nak azt mondta, az augusztus 20-i ünnepi program szervezői az egyre erősebben érzékelhető közönségigény hatására döntöttek úgy, hogy a sok évtizedes hagyománynak megfelelően ismét lesz vízi- és légi parádé.

Forrás: hvg.hu