A Virginia állambeli Charlottesville hatóságai a rendkívüli állapot kihirdetésével próbálnak véget vetni a válsághelyzetnek, amely a péntek esti neonáci tüntetés nyomán alakult ki, amikor a rasszista tüntetők összecsaptak az ellentüntetőkkel. A szervezők és az ellentüntetők is azt mondták, ez volt az elmúlt évek legnagyobb ilyen fajta szélsőjobboldali erődemonstrációja az Egyesült Államokban.

Rendkívüli állapot, tüntetés, Charlottesville
Kép: thedailybeast.com

Az úgynevezett "fehér nacionalisták", akik közül sokan sisakot és pajzsokat viseltek, reggel ismét az utcákra vonultak, és szombat estére újabb felvonulást hirdettek. Ez utóbbit a hatóságok fellépése nyomán állítólag kénytelenek voltak lefújni, de a legfrissebb hírek szerint a rendőröknek csak átmenetileg sikerült kiüríteni a tüntetés helyszínét, az indulatok magasra hágtak, barikádok emelkedtek, a rendőrség könnygázzal próbálta megfékezni a szembenállókat, valaki pedig autóval hajtott az ellentüntetők tömegébe. A BBC már egy halottról is tud, de nem világos, hogy ő az autós incidens áldozata-e.

A rasszista tiltakozókat az dühítette fel, hogy a város egyetemének vezetői úgy döntöttek, eltávolítják Robert E. Lee tábornok szobrát. A virginiai Lee a konföderációs csapatok főparancsnoka volt az amerikai polgárháborúban, támogatta a rabszolgaság fenntartását is.

Az összecsapásoknak legalább nyolc sérültje van, a New York Times szerint ehhez köthető egy hármas autóütközés, amelynek szintjén vannak sérültjei. Erről a város is beszámolt hivatalos Twitter-oldalán.

Charlottesville-t liberális városként tartják számon az Egyesült Államokban: a tavalyi elnökválasztáson a voksolók 86 százaléka Hillary Clintont támogatta – emlékeztetett a BBC. Amóta bejelentették Lee tábornok szobrának eltávolítási tervét, a Ku Klux Klan is tüntetést rendezett az államban, ám az akkori hírek szerint az ellenük tüntetők nagyobb számban jelentek meg.

Forrás: hvg.hu