Ilovszky Béláné 51 évvel ezelőtt, 1966-ban pénztárosként kezdett dolgozni az akkor még Alföldi Tüzépen, Orosházán. 1972-ben telepvezető lett, majd 1993-ban megvásárolta azt – a siker pedig 24 éve töretlen.

Ilovszky Tüzép, Ilovszky Béláné, Orosháza
Ilovszky Béláné (galéria)
Annak, hogy a tüzép ennyi ideje ilyen kiszámíthatóan jól működik és hogy évről-évre egymilliárd forint körül alakul a bevétel, számos összetevője van.

A siker kulcsa egyértelműen a tulajdonos, Ilovszky Béláné. Azt mondja, kereskedő vénáját gazdálkodó édesapjától örökölte, ám kapott tőle valami mást is: az elengedés tudományát.

- Ha valami nem a tervek szerint alakult vagy rossz döntést hoztam, édesapám mindig azt mondta: „Húzd ki magad, csapj egyet a kezeddel, ami már elmúlt, azon ne keseregj!”

Megtanult hát nem rágódni a visszafordíthatatlanon, képes megrázni magát és csak a jövőbe tekinteni, bármi történjék is.

Fontos tényező, hogy folyamatosan követik az igényeket. A 2008-as gazdasági válság a mai napig hatással van az építőiparra, és bár Nyugat-Magyarország és a főváros környéke kezd magához térni, a keleti régió még mindig Csipkerózsika álmát alussza. Így az építőanyagok mellett hidegburkoló anyagok, festékek, gipszkarton, nyílászárók, csaptelepek, mosdók és millió más termék színesíti a palettát. Elmondható, hogy az épületgépészeten és a villamossági eszközökön kívül minden megtalálható, amire egy építkezés során szükség lehet. A multiktól két alapvető dologban különböznek: kizárólag minőségi termékeket forgalmaznak, eladóik pedig szakképzettek – az újHÁZ Centrum képzésein vesznek részt és vizsgáznak időről-időre.

Ilovszky Tüzép, Ilovszky Tüzép, Orosháza
Minden van, amire egy építkezés során szükség lehet (galéria)

Az ÚjHÁZ csoporthoz 2008 februárjában csatlakoztak, ezzel erősítve meg még jobban pozíciójukat. Velük együtt sikerült elérni, hogy a megye legnagyobb forgalmú és legbővebb árukészletű tüzép telepévé váljanak. Áraikat olyan szinten tudják tartani, hogy húsz-harminc kilométerről is megéri tüzelőért hozzájuk járni.

Minőség - szakértelem - választék

Ezen elvek mentén végzi munkáját mind a 22 dolgozó, és ennek a hármasnak köszönhető a rengeteg visszatérő vásárló is. Az eladók szaktanácsokkal látják el a vevőket, segítenek megszervezni a házhoz szállítást és, amennyiben igény mutatkozik rá, mesterembert is javasolnak a kivitelezéshez.

Ilovszky Tüzép, Ilovszky Tüzép, Orosháza

Ilovszky Béláné szerencsés: szereti, amit csinál. A munkája az élete, az élete a munkája. Azt mondja, hogy a sikerért nap mint nap meg kell dolgozni, de ő ez nem bánja: érdekesnek, változatosnak tartja a hivatását. Szeret tárgyalni a beszállítókkal, a vevőkkel. Nosztalgiával emlékszik vissza a kezdeti időkre is:

- A hatvanas években már nyitáskor kígyózó sorok fogadtak. Nem volt megfelelő az ellátás: főként a tüzelő, a fűrészáru és a cserép volt hiánycikk. Tovább nehezítette a munkánkat, hogy számológép híján, akkoriban még kézzel kellett számolnunk.

Ilovszky Tüzép, Ilovszky Tüzép, Orosháza
Biztos alap (galéria)

2010-ben Békés Megye Kiváló Kereskedő címet kapott a VOSZ-tól, 2015-ben pedig elnyerte a Klauzál Gábor-díjat, mely a legnagyobb állami elismerés, melyet kereskedő kaphat. A legnagyobb örömet azonban mégis csak az elégedetten távozó vevő jelenti valamint az, hogy a vállalkozás ízig-vérig családi: férje, lánya és két fiú unokája is a telepen dolgozik, így az biztosan jó kezekben lesz még sok-sok éven át.