Losonczi István (a VOSZ Békés megyei elnökségének tagja) gépészmérnökként végzett, szeretett alkotni, az újat keresni, nem megelégedni a meglévővel. A ’80-as évek elejétől egy békéscsabai szerszámipari cégnél dolgozott majd vezette a fejlesztési osztályt. A vállalat azonban a rendszerváltás után – a rossz vezetésnek köszönhetően – hanyatlani kezdett, Losonczi István pedig, a kiutat keresve meg sem állt Budapestig: utazó ügynök lett. És vállalkozó.

Előbbi nem jött be, utóbbi azonban elindított valamit: 1995-ben feleségével együtt megalapították a Losonczi Kft-t, melynek éveken át ő volt ez egyetlen alkalmazottja.

Losonczi Kft., Losonczi Innovation, Békéscsaba
Tökéletes munkakörnyezet (galéria)

Eleinte szerszámkereskedelemmel foglalkoztak, ám ez nem elégítette ki mérnöki teremtésvágyát: elkezdett egyedi szerszámokat tervezni, melyeket az első időkben máshol gyártatott le, később azonban úgy döntött, ezt sem adja ki a kezéből, és kiépítette első saját gyártósorát.

Losonczi Kft., Losonczi Innovation, Losonczi István, Békéscsaba
Losonczi István
Innentől kezdve nem volt megállás. 2000-ben egy német cég hatalmas megrendelést adott le – ekkor öt szerszámgépet vásároltak egyszerre, és beindult a nagyüzem, de az alapgondolat továbbra sem változott: maradtak az egyedi megrendelések, egyedi szerszámok, folyamatos kihívás elé állítva mind a mérnököket, mind a gépeknél dolgozókat.

Bár a mára harminc főt foglalkoztató cégnél e kettő nem válik szét élesen: Losonczi István elvárja mérnökeitől, hogy ők is képesek legyenek legyártani valamit, nem csak megtervezni azt. Ezáltal sokkal jobban szembesülnek a kezükből kiadott szerszám gyakorlati felhasználásnak esetleges buktatóival.

Minőség és gyorsaság

Ez a szemlélet az, mely határainkon túl is ismertté és elismertté tette a Losonczi InnovationLosonczi Kft., Losonczi Innovation, Losoncziné Petrovszki Magdolna, Békéscsaba
Losoncziné Petrovszki Magdolna
Kft-t. Ez az, ami miatt olyan vállaltóriások rendelnek tőlük, mint a GE, az Audi vagy a Simenes. Határainkon innen és túl is egyre többen tudják, hogy a szerszám, amit tőlük rendelnek, kiváló minőségben és gyorsan elkészül. Losonczi István azt vallja, ez a kettő a siker kulcsa, az ár másodlagos szempont. A cég jó híre szájról szájra terjed, így azon kevesek közé tartoznak, akiknek nincs szükségük reklámra: mérnöki és gyártó kapacitásukat maximálisan kihasználva folyamatosan dolgoznak az új és újabb megrendeléseken.

2004-ben Losonczi Istvánt az Év vállalkozója díjjal tüntették ki, ám számára mégsem ez a legnagyobb elismerés. Az, hogy a cég több mint két évtizede alatt mindössze egyetlen dolgozójuktól kellett megválni és a fluktuáció is elenyésző, többet jelent mindennél. Itt a munkaerő nem darab-darab. Már csak azért sem, mert egy-egy újonc betanítása három-négy hónapot is igényel: ez idő alatt csak figyeli a munkafolyamatokat, a gépeket, a számítógépes programokat, de nem termel. Így aki végre betanul, őt valóban megbecsülik – emberileg és anyagilag egyaránt.

Losonczi Kft., Losonczi Innovation, Békéscsaba
Valami készül (meg még több)

Losoncziné Petrovszki Magdolna cégvezető (és feleség) minden napját azzal kezdi, hogy a gyártócsarnokban egyenként üdvözli a dolgozókat, elbeszélget velük – és nem csak, mert így illik. Az igen hangzatos, ám olykor valós tartalommal nem párosuló „versenyképes fizetés” jelző rájuk tényleg igaz, országos viszonylatban is megállná a helyét, ráadásként minden évben bónusz is jár az alkalmazottaknak. Nem elhanyagolható szempont a lenyűgöző, minden igényt kielégítő munkakörnyezet sem: a csarnok patyolat tiszta (mintha csak tegnap adták volna át), az étkezőt és az irodákat belsőépítész tervezte, a tapéta Leonardo da Vinci találmányait ábrázolja, a konyhában pedig kávé és süti várja a szüntetet tartókat.

Losonczi István okult első munkahelyének kudarcából: a hasznot visszaforgatja a cégbe, folyamatosan fejleszt és megfizeti alkalmazottait. Becsületes munkájával és emberségével sokunk számára példakép lehet.