Az egykori bútorbolt mostantól, 2017. augusztus 17-től megújulva és megújult funkcióval nyitotta meg kapuit, ugyanis a megnyitó rendezvényt követően már olvasni szeretők és a könyvtárbarátok látogathatják a megújult köntösbe öltöztetett épületet.

Gyoma könyvtárátadó, Gyomaendrőd, Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd, 20170817
Jól mutatják, itt kell bemenni az új könyvtárba (képek)
„Hibajavítóval húztam ki az alaprajzból a falakat – mondta Dinyáné Bánfi Ibolya, a könyvtár vezetője, és egyben a rendezvény házigazdája -, mivel az egykori bútorbolt nagyon sok helyiségből állt. Ahol pedig régen kabátokat árultak, a galérián most a gyermekkönyvtár kapott helyet.” Érdekességként azt is elmondta, néhány fényképpel szemléltetve szavait, hogy az épület a régi és az új találkozása is egyben, hiszen külsőségeiben teljesen megújult, modern eszközökkel lett felszerelve, de ott van a húsz éves pult, amihez ragaszkodtak, és még a régi gyomai híd elemei is beépítésre kerültek.

Elmondhatom, magam is körbejárva az épületet, hogy valóban egy szép, modern és hangulatos könyvtár nyílt meg, és valóban egy remekbe szabott intézménnyel gazdagodott Gyomaendrőd városa, az új helyre költözött Határ Győző Városi Könyvtárral, amely hangulatos átadó ünnepség keretében került átadásra a gyomai olvasóközönség számára.

Gyoma könyvtárátadó, Gyomaendrőd, Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd, 20170817
Népes közönség előtt adták át az új intézményt (fotók)
A rendezvény első szónokaként Závogyán Magdolna, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a könyvtárak megerősítése és technológiai, informatikai fejlesztése fontos feladat az állam számára, a könyvtárak ugyanis nem csupán az oktatási intézmények számára nyújtanak segítséget, hanem az egész életen át tartó tanulás és a közösségi élet kiemelt helyszínei is. A fejlesztésük fontos a kulturális javakhoz és a közösségi értékekhez való hozzáférés szempontjából is.

Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője hasonló szavakkal szólt könyvtárak kultúrában és közösségi értékmegőrzésben illetve értékteremtésben betöltött szerepe kapcsán, de helyi specifikumként kiemelte, hogy Gyomaendrőd egy olyan település, ahol a két településrész Gyoma illetve Endrőd egymástól távol esik, így fontos volt, hogy mind Gyomán, mind Endrődön megnyíljon a könyvtár, hogy ezáltal is közelebb lehessen hozni a kultúrát a városban élőkhöz. Ezt ezért is tartotta fontosnak, mert a fiatalokat is könnyebb így megszólítani, ha közelebb van hozzájuk fizikálisan is a könyvtár.

Gyoma könyvtárátadó, Gyomaendrőd, Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd, 20170817
A gyerekek nem várták meg a ceremónia végét
Toldi Balázs polgármester is kitért arra, hogy mennyire fontos volt, hogy mindkét városrészben működik már a könyvtár, mert amíg egy helyszínen működött csak az intézmény, az alatt az időszak alatt ötödére csökkent a látogatók száma.

Mindez megoldódott azzal, hogy a két településrész központjában is működik már az intézmény, Gyomán a most átadott Határ Győző Városi Könyvtárban, míg Endrődön a Tímár Máté Fiókkönyvtárban.

Egy régóta funkció nélkül álló épületet sikerült, meglehetősen gyorsan átadni a városnak – folytatta a polgármester -, jó helyre is került, hiszen az intézmény közvetlen közelében két középiskola, egy általános iskola is működik, és a közelben található a járási hivatal valamint a Kállai Ferenc Kulturális Központ is, így gyakorlatilag egy ötszáz méter sugarú körben koncentrálódnak a város kulturális intézményei.

Arról is beszélt, hogy nagyon jó időpontban kerül átadásra az intézmény, hiszen a hétvégén lesz a Gyomaiak Világtalálkozójának V. rendezvénye, valamint arról való ünnepi megemlékezés, hogy a város 300 éve települt újjá.

Gyoma könyvtárátadó, Gyomaendrőd, Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd, 20170817
Rendhagyó intézményátadás kulcscserével
Hangsúlyozta azt is, hogy mennyire fontos a város számára a kultúra megőrzése és a kulturális intézmények fejlesztése, mivel a most átadott intézményen további pályázatokat is benyújtottak erre a célra, és újabb 250 millió forintot nyertek a közösségi élet és a kultúra fejlesztésére, amelyből hamarosan a Kállai Ferenc Közösségi Központ is megújulva várhatja majd a városban élőket és a településre látogatókat.

Utolsó felszólalóként Rakonczás Szilvia a Békés Megyei Könyvtár igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, és megköszönte mindazoknak – kiemelve Dinyáné Bánfi Ibolya személyét -, akik részesei voltak annak, hogy ilyen gyorsan elkészülhetett, és új helyre költözhetett a Határ Győző Városi Könyvtár. Ahogy ő mondta: Ránk fér, könyvtárosokra, hogy odafigyeljenek ránk.

Ezek után Mészáros Mihály, Nagy Erika és Tomanek Gábor közreműködésével egy kulturális műsort hallgathattak, tekinthettek meg a jelenlévők, amelyből megtudhattuk az intézmény névadójának, Határ Győzőnek a verséből, mennyire fontos, hogy: „Kapaszkodj, kapaszkodj, kapaszkodjál a szavakba.”, valamint azt, Márai Sándor Arról, hogy a műveltséghez sok bátorság kell című „dolgozatából”, hogy „Az ember csak életre-halálra lehet művelt.”

Gyoma könyvtárátadó, Gyomaendrőd, Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd, 20170817
Nem maradhatott el a szalagátvágás sem, ám nem a megszokott helyen
Mindezek után egy rendhagyó átadási ceremóniára került sor, ugyanis a megszokott szalagátvágás helyett Dinyáné Bánfi Ibolya intézményvezető átadta Toldi Balázs polgármesternek a régi épület kulcsait, és átvette tőle a most átadott könyvtár, illetve az endrődi fiókkönyvtár zárjaihoz illő kulcsokat.

Persze a szalagátvágás sem maradhatott el, de ez sem a megszokott módon történt, ugyanis az intézmény bejáratánál található két monitort kötötték össze a nemzeti színű szalaggal, és ezt vágta át Závogyán Magdolna helyettes államtitkár és Dankó Béla országgyűlési képviselő.

Így ért véget a hivatalos ceremónia, de ez csak a kezdet volt, hiszen a jelenlévők valóban birtokba vették az intézményt, és a lakosság számára még ezután kezdődik minden. Jöhetnek bátran az új könyvtárba, habár – mint Máraitól megtudhattuk -, a műveltséghez sok bátorság kell”, de Gyomaendrődön a művelődésre, a kulturálódásra, az olvasásra a lehetőség adott.