Külön köszöntöm Csaba testvért – mondta beszédében Siklósi István polgármester –, akit magunk között inkább csak ilyen misztikus mesebeli lényként szoktuk emlegetni, de most látjuk, hogy emberből van, aminek külön örülök. Továbbá megkülönbözött tisztelettel köszöntöm a 25 éves Erdélyi Kör tagjait, akik sokat tesznek azért, hogy otthonról haza, és hazáról itthonra jöjjenek vissza egy-egy hazatérés alkalmából. Negyed évszázad nagyon nagy idő, ezt csak azok tudják, akik végig vitték.

Siklósi istván, siklósi istván, Mezőberény, 20170818
Siklósi István, a székelykapu árnyékában, mellette a kopjafa (galéria)

Hozzáfűzte, a Település Értéktár Bizottság felvette a székelykaput a mezőberényi értékek sorába, ezáltal a székelykapu ugyanolyan ikonikus része lesz a városnak, mint más bármely ünnepélyes helyszín. (A székelykaput 10 éve avatták fel.)

Azt követően erdélyi táncokat adott elő a Kis-Berényke Táncegyüttes.

Kajlik Péter, a Mezőberényi Erdélyi Kör elnöke ünnepi beszédében elmondta, a kopjafát Orbán Albert, az egyesület tagja faragta.

Kis-Berényke Táncegyüttes, Kis-Berényke Táncegyüttes, Mezőberény, 20170818
Kis-Berényke Táncegyüttes (galéria)

A '90-es évek elején – folytatta –, több ezer család hagyta el szülőföldjét, Erdélyt... Nem volt könnyű döntés; közülük jó néhányan Mezőberénybe érkeztünk, és 1992-ben megalapítottuk a Mezőberényi Erdélyi Kört.

Majdan Feyér Zita, Berényből elszármazott énekes egy csudás dallal ajándékozta meg a közel kétszáz fős érdeklő közönséget.

Szent László 1083. augusztus 15-én hívta össze az akkori parlamentet – mesélte Csaba testvér –, tudni kell, egy polgárháborús időszak végén voltunk, és épp akkor avatták szentté Istvánt. László 5 napos böjtöt hirdetett népének, és így szólt hozzájuk: imádkozzatok, böjtöljetek, béküljetek ki, hiszen vége a háborúnak, el kell tenni a véres kardokat... hiszen együtt, közösen tündérkertté tehetnénk a Kárpát-medencét.

Böjte atya - csaba testvér, böjte atya, Mezőberény, 20170818
Csaba testvér

Meg vagyok győződve arról – folytatta, de már 2017. augusztus 18-án járunk –, nekünk is szükségünk van arra, hogy félre tegyük a „véres kardokat", és ezt nem csak politikai szinten értem, hanem a családok szintjén is. Hiszen, ha eltörik a lábunk, az orvosok nem vágják le, hanem toldozzák-foldozzák, és idő múlva az meggyógyul, és elindul az ember... Biztos, hogy mindannyian hurcolunk magunkban ilyen-olyan sebeket, de milyen jó lenne Szent László szellemében, hogy magunkba nézzünk, és egymással kiengesztelődve tovább menjünk. Szent László azt akarta, hogy magyar nemzet Szent István napját így ülje meg.

(A program szerves része a XXI. Berény Napoknak.)