Csak az elégedett fogorvosok dolgoznak szeptember első napjaiban

Nemrég az alábbi grafikon jelent meg a Magyar Időkben:

Grafikon, grafikon
Magyar Idők

Látszólag minden tökéletes, hiszen az oszlopok egyre magasabbak, a fogorvosok egy része mégis elégedetlen és munkabeszüntetésre készülnek szeptember 4-6. között és arra kérik kollégáikat, hogy amennyiben egyetértenek, vegyenek részt ők is az akcióban:

„Az elégedett fogszakorvosok  – akik szeptember 4-5-6-án szorgalmasan fognak dolgozni – 687.077 forint bruttót keresnek, az asszisztenseik 275.208 forintot, jövőre pedig maguknak 813.218 forintot fognak kigazdálkodni az átlag 760.000 forintos finanszírozásukból, az asszisztensnek pedig 328.881-et.

Ha esetleg mégsem vagytok teljesen elégedettek a kialakult helyzettel, és mégsem tudjátok kigazdálkodni a fenti összegeket, akkor” vegyetek részt a háromnapos akcióban – szól a felhívás.

„Még van időnk, hogy a betegeknek elmondjuk, hogy miért történik ez. El kell mondani, hogy ez nem politikai, hanem matematikai probléma, és ha az TB-s fogászati ellátás leáll – mert mondjuk, ha a fogorvos elszántan dolgozna is 4 év múlva is havi 760.000 finanszírozásért, az asszisztens mondjuk elmegy eladónak jövőre havi 240.000-ért –, akkor azt végső soron a betegek sínylik meg. Nem lesz ingyen soron kívüli foghúzás, nem lesz ingyen fogkőleszedés, nem lesz ingyen tömés (gyerekeknek és nyugdíjasoknak sem), nem lesz kedvezményes fogsor, vagy fogszabályozás, és nem lesz iskolafogászati szűrés sem, ahol legalább megmondják, hogy a gyereknek van 5 lyukas foga.”

Fogorvos, fogorvos, Békéscsaba

Hozzáteszik, hogy ha az akcióban részt vesz a fogorvosok 1/4-e, 1/3-a az elméletileg hatalmas szám, de lehet azt mondani, hogy a fogorvosok 3/4-e, 2/3-a teljesen elégedett a mostani helyzettel. Tehát, aki úgy dönt, hogy ilyen-olyan okból nem vesz részt az akcióban, az nem menekül meg semmi elől, csak a mostani helyzetet konzerválja.

A résztvevőknek ezt kell az ajtajukra kifüggeszteni:

„Szeptember 4-5-6-án a finanszírozás tragikussága miatt OEP-es rendelési időben csak sürgősségi ellátást nyújtunk:

a) fogeltávolítás,

b) vérzéscsillapítás,

c) idegentest-eltávolítás,

d) törött fog lecsiszolása,

e) gyökércsatorna megnyitása,

f) az előzőekhez szükséges érzéstelenítés és fogászati röntgen.”

**************

És ön? Egyetért a fogorvosokkal?