Az otthoni szelektív gyűjtés kapcsán először is le kell szögezni, hogy ez a szolgáltatás ingyenes! Minden sarkadi kertes ingatlanhoz jár egy sárga színű hulladéktartó edény, amely a DAREH Bázis Zrt. tulajdona, és a kertes ingatlan tulajdonosának, használójának kerül ingyenesen átadásra az otthoni szelektív gyűjtés céljából. A sárga hulladékgyűjtő edények első szállítmánya már megérkezett Sarkadra.

A városvezetés és a közszolgáltató DAREH Bázis Zrt. egyeztetése mentén szeptember elején elindul a sárga hulladékgyűjtő edények kihelyezése városszerte, majd legalább 800 - 1.000 darab edény kihelyezését követően elindulhat a gyűjtés is. Nagyon fontos elmondani, hogy a sárga edényekbe kizárólag papír, műanyag és fém hulladék gyűjthető szelektíven, azokat havonta egy alkalommal szállítja el a DAREH Bázis Zrt. Természetesen minden háztartásnál marad a kommunális hulladék gyűjtésére szolgáló edény is a heti egy alkalommal történő szállítással. Összefoglalva minden kertes ingatlannak lesz egy (már meglévő) heti rendszerességgel ürített kommunális kukája és egy újabb, havi egy alkalommal ürített, sárga szelektív kukája, mondta a városmenedzser.

A társasházi lakások, lakótömbök nem kapnak külön szelektív kukákat, az ott élők továbbra is a szelektív hulladékgyűjtésre kijelölt szigeteket kell használják, azonban azoknak az elhelyezése városszerte átgondolásra kerül, illetve Sarkad belvárosban több sziget is kialakításra kerül, hogy a lakótömbökben élők is kényelmesen elérhessék ezt a szolgáltatást.

Fontos azt is leszögezni, hogy a sárga kukákba nem lehet üveget gyűjteni! Így az üveghulladék gyűjtésére továbbra is megmaradnak a város különböző pontjain kihelyezett konténerek.