„Mi lehet ez?”, kérdezte. „Kövessük őket?”, kérdeztem/válaszoltam. „Igen!”, vágta rá nagy lelkesen, mint egy adrenalintól szétrobbanó tizenöt éves. Uccu, ami a Suzuki csövén kifér. (Én a mákos gubájára gondoltam, ő egy tüzes eksönre.)

Majdan ahogy nagy balívben, az Illésházira ráfordultunk, pluszban egy vijjogó létrás is megelőzött bennünket.

Tűzoltóság, tűzoltóság Míg a sárga lámpákkal kardoztam,

mert ilyenkor ugye rengeteg van (a zárókról nem is beszélve, de azoknak a közelébe se mertem menni), Anyám csak úgy kapaszkodott a műszerfalba. Végül a Luther utca-Szent István tér/Berényi út elágazásnál elvesztettük a hangnyomot. (Közben a testvérlapunk megtudta, a tűzoltók egy téves riasztásra vonultak a kórházhoz; mi másfele.)

S hiába mondtam a Mamménak, hogy még Lehoczky Peti sem mehet át a pirosokon, zárókon stb. Mert… De mindhiába… Lógott rendesen az orra…

„Mivel nincs megkülönböztetett jelzésünk, és az pedig semelyik szervet nem érdekli, hogy mi vagyunk a nagy hír6.hu oknyomozói...”, győzködtem. „Persze, a lámpákkal nem számoltam”, bólogatott.

(Éjjel, álmomban felsírtam, így megkerestem a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát.)

***

Létezhet olyan szituáció, amikor egy firkász önszorgalomból beáll egy ilyen menetbe?
A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet leírja, hogy a mit kell tennie a többi közlekedőnek, ha megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzéseket használó járművel találkoznak.
„Magatartás a megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzéseket használó járművekkel szemben267
42. §
(1)268 A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását — félrehúzódással és a szükséghez képest megállással — lehetővé kell tenni
(2)269 Megkülönböztető fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni, illetőleg mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad.
(3)270 Megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművet előzni tilos. Az ilyen gépjármű mögött a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy az ne járjon a közlekedés többi résztvevőjének zavarásával.
(4)271 A figyelmeztető jelzést (sárga villogó fényt) használó járművet fokozott óvatossággal szabad megközelíteni, mellette elhaladni, vagy megelőzni.
(5)272 Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van kijelölve, az azonos irányban valamennyi forgalmi sávban – egymás mellett haladó – hó eltakarítást végző és figyelmeztető jelzést használó járműveket tilos megelőzni. Az ilyen gépjárművek mögött a követési távolságot fokozott óvatossággal kell megválasztani.”

Tehát aki nem ad elsőbbséget a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműnek (járműveknek), utána hajt, a járművek közé beáll, akadályozza a mentési, kárelhárítási tevékenységet. Emellett balesetveszélyes helyzetet is előidézhet.

Más esetben, ha valamelyik családtagunk például életveszélyes állapotban van, meg lehet szegni a szabályokat, hogy minél hamarabb eljuthassunk a kórházba?
Életveszély, illetve baleset, veszélyhelyzet esetén a 112-es segélyhívószámon szakszerű segítséget kell kérni. A tevékenység-irányítási központok munkatársai a lehető legrövidebb időn belül összehangolják a segítségnyújtást, a mentők, a katasztrófavédelem és a rendőrség tevékenységét. Mérlegelik, hogyan lehet a leggyorsabb, leghatékonyabb a segítségnyújtás és mi szolgálja leginkább a bajba jutottak és a többi közlekedő biztonságát. Legutóbb például szülő édesanyának és férjének segítettek a rendőrök úgy, hogy a feltorlódott kocsisorból a kórházig felvezették az autójukat.

ORFK Kommunikációs Szolgálat közleménye: http://www.police.hu/en/node/1608481

Emellett a tevékenység-irányítási központok munkatársai a kollégáik megérkezéséig telefonon azt is elmondják, mit tegyenek a helyszínen lévők. A közlekedési szabályok megszegése, a gyorshajtás, esetleg ittas állapotban történő járművezetés súlyosíthatja a helyzetet, a bajba jutottakat és a többi közlekedőt is veszélybe sodorhatja. A 112-es egységes segélyhívón a nap 24 órájában lehet bejelentést, segítséget kérni.