Azt nem tudom, hogy a brutál erőemelők milyen patentek a tűzoltásban, de az biztos, hogy az elmúlt 24 évben, amikor jó néhányszor részt vettem egy-egy vonulásban, mi több, egy-egy tűzoltó felsegített valamilyen magaslatra, a fogásukat csak úgy feszítette a sok-sok kilojoule.

Legerősebb Tűzoltók Versenye, Legerősebb Tűzoltók Versenye, Orosháza, 20170825
(még több kép)

 

Ez egy virtusos szakma,

mondta a rendezvény előtti pályabejárás ideje alatt egy tűzoltó ismerősöm, kell a „tűz" és a kraft hozzá. Közben megtudtam, hat nemzet, közel kétszáz versenyzője (köztük 5 nő!) áll rajthoz. Számtalan extrém akadály áll előttük: például kötélen kell felmászni egy három méteres falra, hogy onnan a másik oldalon leugorhassanak, de menteni kell földön, vízen, levegőben stb.

Legerősebb Tűzoltók Versenye - dr. takács árpád, Legerősebb Tűzoltók Versenye, Orosháza, 20170825
Dr. Takács Árpád (fotók)
Azt követően egy kisebb rezes banda indulójára az ad hoc alakulótéren felsorakoztak a versenyzők, és beindult a protokoll. (Nem mellesleg, a szervezők minden részletre odafigyeltek: például a színpad bal és jobb oldalán egy ikerpár, egy-egy tagja is részt vett az összképben.)

„Nagyra becsült tűzoltók!",

kezdte beszédét dr. Takács Árpád kormánymegbízott. És csak a megszólítást követően sorolta fel a vendégeket.

Továbbá elmondta, nagy elismeréssel hajol meg minden induló előtt, akik több mint 10 kilós védőruhában teljesítik a feltételeket, és legyőzik a saját határaikat.

A legerősebb tűzoltók versenyén vagyunk, folytatta, miközben tudjuk, az erő nem csak a testi képességekből fakad, hanem a hajthatatlan és rendíthetetlen akaratból... így ma az akarat is vizsgázik.

Hozzátette, „biztos vagyok abban, hogy az ittlévő tűzoltók, bármikor, bármilyen helyzetben készen állnak a lakosság mentésére. És ez jó dolog, mert az elesettek segítése, a bajban jutottak támogatása, a tűzoltók közösséghez való tartozás nagyszerű érzés... ezek a dolgok, amelyekért érdemes élni."

S noha egyéni versenyről van szó, húzta alá, az ittlévők ma mégis csapattá válnak, s ez így van jól, mert a valóságban is az erő mindig a csapatban van!

Legerősebb Tűzoltók Versenye - dávid zoltán, Legerősebb Tűzoltók Versenye, Orosháza, 20170825
Dávid Zoltán polgármester beszél (galéria)

 

Dávid Zoltán polgármester köszöntőjében külön, név szerint felsorolta a szervezőket (lásd fent, a leadünkben), és megköszönte az áldozatos munkájukat; majdan stílszerűen, némileg részrehajlóan (de ez ilyenkor megbocsájtható) így startolta a versenyt: Hajrá Magyarország!, Hajrá TFA! és természetesen Hajrá Orosháza!

HAJRÁÁÁ!!!!!!

Legerősebb Tűzoltók Versenye - török olivér, Legerősebb Tűzoltók Versenye, Orosháza, 20170825
A műsorvezető Török Olivér sportriporter