Már vagy öt perce mentem a város határában, a mezőn kialakított ideiglenes parkolóból, amikor a Berény táblánál az egyik rendőr ismerősömet megkérdeztem: „elnézést, messze van még a rendezvény?" „Ha sietsz, jó másfél kilométer, de amúgy csak 100 méter", kaptam a meggyőző választ. Közben valóban, meghallottam a fanfárokat; vezették a fülem.

A program a Vadászhimnusszal kezdődött, Belkovics Zoltán tolmácsolásában.

Berényi vadásznap - siklósi istván, vadásznap, Mezőberény, 20170826
Siklósi István (galéria)
Siklósi István polgármester

elmondta, egy 10 és fél ezres lakosú település életében hatalmas, évekre témát adó dolog, ha egy ilyen országos jelentőségű programnak adhat otthont.

A megtisztelő lehetőségben rejlő kihívásnak szerettünk volna minél jobban megfelelni – folytatta –, ezért lett három napos az esemény. Célunk az volt, hogy a vadász apukák és anyukák mellett családoknak is megérjen eljönni. Ezért szerveztünk olyan kísérőprogramokat, amelyek a gyerekeknek és a családoknak is szólnak.

Hozzátette, minden bizonnyal a berényiek döntő része fontosnak tartja a mai rendezvényt, mert nemcsak a hivatal, és az intézmények dolgozói, hanem civilek, vállalkozók és magán személyek is segítik a szervezést, lebonyolítást és gazdagítják a programokat.

Amikor elvállaltam

az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökségét – kezdte beszédét Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes –, akkor két dolgot hirdettem meg: a magyar vadászat becsületének a helyreállítását, és azt, hogy hazánk újra vadászati nagyhatalom legyen.

Berényi vadásznap - semjén zsolt, vadásznap, Mezőberény, 20170826
Semjén Zsolt (galéria)
Öt fontos dolgot kellett közösen megcselekedniük. Elmondása szerint talán a legfontosabb az új fegyvertörvény megalkotása volt, amellyel véget vetettek a vadászok értelmetlen vegzálásnak. Példaként megemlítette, korábban, amikor egy vadász bement egy étterembe, nem hagyhatta a fegyverét a lezárt csomagtartóban, hanem vinnie kellett magával – többek között ezt is eltörülték.

„Brüsszelben – fűzte hozzá –, a terrorizmus veszélyeire hivatkozva, megint eszement szigorításokat akarnak a vadász- és sportlövő fegyverek esetében. Először is a migrációs probléma az ő impotenciájuk, és semmiképp sem a vadászok miatt van. Ugyanis olyan terroristát még nagyon látott a világ, aki magyar nyelven leteszi a vadászvizsgát, majd megkapja a fegyvertartási engedélyt, majd bemegy egy vadászboltba, vesz egy fegyvert, amelynek a lövedéke beazonosítható, és azzal fog terrorista akciót elkövetni."

Berényi vadásznap - kemény dénes, vadásznap, Mezőberény, 20170826
Kemény Dénes is eljött
Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke aláhúzta, miniszterelnök-helyettes úr az előzőekben bemutatta annak a több évig tartó jogalkotási folyamatnak a legfontosabb eredményeit, amelyek az elkövetkező 20 évben biztosítják a nyugodt és kiegyensúlyozott, szakmai alapokon álló, az érintettek együttműködésén alapuló vadgazdálkodás feltételeit. Megjegyezte, az ebben rejlő lehetőségek kihasználása, döntően a vadász társadalmon múlik.

Azt követően Kutyej Pál

evangélikus lelkész megáldotta a magyar vadászokat; a korábban elhangzott beszédek kapcsán megjegyezte, mindannyiukban elbújt egy kis pap és egy kis lelkész.

Majd az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete és a Békés Megyei Vadászszövetség, valamint a Békés Megyei Kormányhivatal között kötendő együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása következett: dr. Takács Árpád kormánymegbízott és Hrabovszki János, a Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetének, valamint a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke szignózta az iratokat.

Berényi vadásznap - dr. takács árpád és hrabovszki jános, vadásznap, Mezőberény, 20170826
Dr. Takács Árpád (b) és Hrabovszki János

Koncz Gábor színművész Wass Albert Üzenet haza című versét szavalta el, majdan akkora vastapsot kapott, hogy forgatókönyvön kívül az „50 évig index alatt álló" Sajó Sándor Magyarnak lenni című költeményét is előadta.

Végül a meghívott díszvendégek, előkelőségek kitüntetéseket adtak át.

Közben mindenhol terepszínű ruhásokat láttam: a résztvevők (naná!), a kiállítók, és még a fagyis hölgy is zöldes-barnában mérte a gömböket.

Nem kizárt, hogy vadászokkal álmodom.

Berényi vadásznap - kürtöskalácsok, vadásznap, Mezőberény, 20170826