Bardon Ivett szabadúszó színésznő, Tatár Bianka a békéscsabai Jókai Színház társulatának tagja. Mindkettőjüket gyakran láthatjuk a Cervinus Teátrum produkcióiban. Legközelebb a július 13-án kezdődő VI. Cervinus Művészeti Fesztiválon, a Szarvasi Vízi Színházban találkozhatunk velük. Előtte azonban ismerjék meg őket kicsit közelebbről!

Bardon Ivett és Tatár Bianka, Bardon Ivett és Tatár Bianka, Szarvas
Bardon Ivettet (balról) és Tatár Biankát Szarvason, a Körös-holtág partján kaptuk lencsevégre. Fotó: Such Tamás

– Mi a kedvezőbb napjainkban egy fiatal színművész számára: szabadúszónak lenni, vagy egy színház állandó tagjaként dolgozni?

Tatár Bianka: - Számomra a társulati tagság mindenképpen biztonságot ad. Már békéscsabai színi tanodás éveim alatt arra vágytam, hogy a Jókai Színház társulatának tagja lehessek. Szerencsére az álmom valóra vált, tanulmányaim befejezése (2009) után felvettek a társulatba. Egyáltalán nem érzem úgy, hogy „rövid pórázon” tartanának, mert a Jókainak sok koprodukciója van, így nekem is gyakran alkalmam nyílik másutt, például Budapesten játszani.

Bardon Ivett, such tamás, Szarvas
Ivett tapolcai lány
Bardon Ivett:
- Szabadúszó tapolcai lány vagyok, de most a legtöbbet a szarvasi Cervinus Teátrumban játszom. Örülök ennek a biztos pontnak, s mellette sok minden másra is lehetőségem nyílik. Játszom például a Veszprémi Petőfi Színház: Tokaji aszú című előadásában, koncertezek egy együttessel, egy barátnőmmel pedig budapesti bárokban énekelünk. A prózától a jazzig sok minden érdekel. A szabadúszó státusznak megvannak az előnyei és a hátrányai is.

– Mennyire telített manapság a színészi pálya?

Tatár Bianka: - Nagyon! Az egyik legnagyobb probléma, hogy a különféle tehetségkutató műsorok szereplői beözönlenek a színpadokra. Nem vagyok szerep-féltékeny, de azért ne felejtsük el, hogy mi a tanulmányaink alatt magunkba szívtunk egyfajta színészi tudást, magatartást. Mégis nekünk kell járnunk castingokra, ők pedig a tehetségkutatókból egyenes úton, akadály nélkül, felkészületlenül jönnek a színpadra.

– Féltenünk kell a színházakat a „felhígulástól”?

Bardon Ivett: - Sajnos ez már múlt idő, pont az említett okok miatt. Éppen ezért külön öröm számomra, hogy Szarvason nem az a fontos, ki milyen sztár, melyik tehetségkutatóban tűnt fel, hanem az, mennyire tehetséges, mit tesz le az asztalra. Egyik kedves tanárom, Gosztonyi János Tatár Bianka, tatár bianka, Szarvas
Bianka nemsokára férjhez megy
színművész annak idején azt mondta nekem: abban, hogy sikeres legyen egy színész, a „képességesség”-nek csak 5 százaléknyi szerepe van. Kell hozzá egy nagy adag munka és sok szerencse.

– Milyen darabokban játszanak együtt a szarvasi deszkákon?

Tatár Bianka: - A Csodaszarvasban testvéreket alakítunk. Talán azért is választott bennünket Varga Viktor főrendező erre a szerepre, mert sok mindenben hasonlítunk egymásra. A következő évadban is játszunk majd együtt, mégpedig a Hotel Menthol című musicalben. Jómagam annak idején a Ludas Matyiban debütáltam a szarvasi közönség előtt. Nagyon szeretek itt játszani. A Vízi Színház verses estéin gyakran szerepelek, ezen a nyáron is lesz egy közös fellépésünk a párommal, Gulyás Leventével.

Bardon Ivett: - A közös munka mellett tegyük hozzá azt is, hogy barátnők vagyunk. Éppen ezért a nyáron én is ott leszek Biankáék esküvőjén!