Szeptember 8-10. között, immár 20. alkalommal rendezik meg a Szarvasi Szilvanapokat, melyről nem hiányozhat a receptverseny sem.

Erdős Hanna olimpiai- és világbajnok mestercukrásszal, a zsűri elnökével beszélgettünk.

Plakát, plakát

- Tud-e valamilyen praktikus, általános érvényű tanáccsal szolgálni a jelentkezőknek?

- A legfontosabb, hogy a jelentkezők olyan süteményt hozzanak a megmérettetésre, melyet maguk is szívesen kitennének egy vasárnapi ebéd után az asztalra. Ha a látvány nem esztétikus, lehet az a sütemény bármilyen finom, rengeteget levon az értékéből. Fontos még a fűszerezés: a szilva mellé a fahéj illik a legjobban – kiemeli az ízét. Végül pedig ajánlatos nem az első próbálkozással nevezni, hanem kétszer-háromszor is megsütni előtte, hogy a versenyre minden tökéletes legyen.

- Hány nevezés érkezett eddig?

- Ezt egyelőre csak a szervezők tudják, de mivel még van idő a határidő lejártáig, nem is véglegesek a számok. Ami biztos, hogy tavaly 30-40 recept érkezett, ebben az évben is hasonló nagyságrendre számítunk.

- Mi a zsűri stratégiája? Tavaly is ön volt a zsűri elnök: van olyan, amit idén másképp csinálnak?

- A kóstolás előtt egy-másfél órával találkozunk, ekkor fogjuk megbeszélni a felmerülő kérdéseket és a szempontokat, de még így is adódhat olyan helyzet, ami miatt improvizálnunk kell. A tavalyi évből tanulva pl. már tudjuk, hogy az öntetes, krémes süteményekkel kell kezdenünk, hiszen azok romlékonyak és a küllemük is változhat a nagy melegben, míg egy szilvás papucs jól bírja a gyűrődést.

Erdős Hanna, Erdős Hanna

A külcsín adja meg az első benyomást. Fontos, hogy a szeletelés tökéletes legyen, a hab úgy álljon, ahogy állnia kell, a leveles tésztának pedig látszódjanak a rétegei. Utána jön az ízlelés. Nem árt, ha érződik a szilva íze, ehhez – mint már említettem – jó szolgálatot tesz egy leheletnyi fahéj, azzal egészen biztosan nem nyúlunk mellé!

A versenyre jelentkezni 2017. szeptember 4-én éjfélig lehet, itt.