A szombat 15 órakor, az Erzsébet-ligetben kezdődő történésen hét, zömmel Békésről elszármazott fiatal mesél a sikeres életpályájáról. (Bodóczki Ernő, Kenyeres András, Kürti Bonita, Liszkai Tamás, Paulcsik Balázs, Szollár Péter és Veres Nikoletta.) A rendezvény hogyanjai és minkéntjeiről Kálmán Tibor alpolgármesterrel és Budai Tünde főszervezővel beszélgettem.

Kálmán Tibor, kajak-kenu, Békés város, kálmán tibor, Békéscsaba, 20160209
Kálmán Tibor
Tudom, senki sem kérdezte meg: mi szülte ezt a rendhagyó projektet?

Tibor: Egy tavalyi beszélgetés kapcsán Tündi és Koszecz Sanyi (a Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ igazgatója) vetették fel a rendezvény ötletét... azóta az elképzelés valósággá nőtte ki magát.
Tündi: Többek között az egyik első lépésünk az volt, hogy Békési Fiatalok Határtalanul címmel nyitottunk egy Facebook csoportot, amely az utóbbi időben nagyon felpörgött. Szombaton arra helyezzük a hangsúlyt, hogy ezek a fiatalok az itteni gyökerekből táplálkozva, erős közösségekből jó alapokkal indulva lettek sikeresek.

Az anyaprogram nem féltékeny, hogy elraboljátok tőlük az érdeklődők nagy részét?
Tibor: Nem, mert a Madzagfalvi Napok egy nagyon színes forgatag, és ez annak egy jó eleme, amely a fesztivál szívében lesz.

Ráadásul szabadtéren. Interaktív lesz?
Tündi: Igen; és nem egy tipikus nyakkendős, „Gyere, kapsz öt percet, és mesélj magadról!" című fejezetet, hanem egy színpad nélküli, körbeülős, kötetlen beszélgetést szeretnénk. Azonfelül a korábban említett Koszecz Sanyi lesz a moderátor, aki az előadó segítségére lesz.
Tibor: Egyébként nemcsak elszármazottak szerepelnek, mert Kürti Boni és Kenyeres Bandi Békésen élnek. Sőt, péntek délelőtt 10-től (virtuális megjelenésünkkel egy időben) zajlik a III. Környezetkultúra a helyi értékek jegyében – szakmai konferencia, ahol több békési fiatal termelő/vállalkozó mutatkozik be.

Valahol azt olvastam, hogy míg a magyar egyetemista vállalkozna, a külföldi multihoz menne...
Tibor: Ezt olvastam én is. Számtalan ötlete van a magyaroknak, utána a megvalósításnál vannak problémák.

Békési fiatalok határtlanul - madzagfalvi napok, madzagfalvi napok, Békés, 20170831

Ha történetesen egy békési fiatal vállalkozó megakad valahol, miben tudtok segíteni nekik?
Tündi: Elsősorban a kapcsolatokban. Ennél a kezdeményezésnél az önkormányzat mellett az összes oktatási intézmény az első hívó szóra segítőkezet nyújtott.