Egy indokot mondjanak, illetve mondjatok, mert ugye vagy ezer éve tegeződünk:

Miért itt ütitek el a drága időtöket,

ahelyett, hogy mondjuk otthon a Szultánát néznétek a tévében?, kérdésemre a rendezvény előtt Kocziha Mihályné Kati, és Janovszki Jánosné Éva, a Napsugárikrek csak ennyit mondtak:

Egyszerűen, mert imádjuk a színházat! Seregi Zoli mindig azt mondja, hogy „ti színházőrültek vagytok!". Legutóbb a Vízi Színházban kaptunk egy nagy csokor virágot – mint a legtöbbet színházba járók, a hűséges nézők és a legjobb közönségszervezők.

Kocziha Mihályné Kati, és Janovszki Jánosné Éva - jókai színház, Jókai Színház, Békéscsaba, 20170901
A Napsugárikrek: Kati és Éva (galéria)

Azt követően odaléptem Czitor Attilához, a kétfejű műsorvezető egyikéhez (a másik Tege Tóni volt, de őt nem mertem megszólítani), és azt a kérdést szegeztem neki, hogy vajh melyik darabot várod a legjobban? A Hajnalban, délben, estét, válaszolta C(z)iti, amit Tóni rendez, ez egy kétszemélyes munka: Gubik Petrával játszom. Kérdésemre, hogy énekel-e?, azt felelte, inkább Petrát hallgatja.

Melyik darabot várod a legjobban?,

sütöttem el ismét ezt a fantasztikus kérdést, de ezúttal Seregi Zoltán igazgatónak, amire ezt a választ kaptam: A Szellemúrnőt... és tudom, ez most egy kicsit önző válasz, ugyanis én rendezem... ez egy ősbemutató. A színdarab a békéscsabai reformáció terjedéséről szól, amelyben sok igazság és fikció keveredik.

Seregi zoltán jókai színház, Jókai Színház, Békéscsaba, 20170901
Seregi Zoltán (galéria)

Majd elkezdődött a műsor: Pribojszki Feri és Schäfer Szilveszter kötött, masszív muzsikájára megindult a deszkákon a tánc (Liszi Melinda, Balázs Csongor, Nagy Róbert és Ragány Misa prezentálásában), és egy olyan komplex atmoszférát teremettek, hogy bármelyik pillanatban felrobbanhatott volna ez a laza délután. (Részletet láthattunk Tamási Áron: Ősvigasztalás című előadásából, amely szeptember 8-án, a Sík Ferenc Kamaraszínházban megy színre.)

Azt követően Seregi Zoltán

köszöntötte a nemcsak direkt, színházi kultúrára éhes érdeklődőket – mert bizony nagy volt a kavalkád az Andrássyn, úgy péntek 16.45 körül.

Majdan kronológiai sorrendben érkeztek a színdarabok beharangozói: a Törvénytelen randevú című komédia (szeptember 15-én lesz a bemutató). Kihagyhatatlan, Citi egyik kérdésére Robert Cogo-Fawcett-et, a darab rendezője azt felelte, neki az az érdekes, hogy a magyarok szeretik a paprikát és a fokhagymát.

Robert Cogo-Fawcett és Czitor Attila - jókai színház, Jókai Színház, Békéscsaba, 20170901
Robert Cogo-Fawcett (b); magyar hangja: Cz. A. (galéria)

 

Milne: Micimackó című dolgozata is lesz (megtudtuk, a darabot Tege Tóni instruktálja, de nem Katkó Henger Ferenc, hanem Gulyás Attila lesz a címszereplő). A másik mesebemutató Hedry Mária: Bűvös patkó című mesejátéka lesz, amelyben Szabó Lajos lesz a főszereplőt.

Szomor györgy - jókai színház, Jókai Színház, Békéscsaba, 20170901
Szomor György
A következő felkonfban

Czitor Attila a fentebb említett Szellemúrnő rendezőjét, Seregi Zoltánt faggatta.

Továbbá, a 2017-18-as évadban a műsoron lesz a My Fair Lady musical – Gubik Petra, Szomor György és Bartus Gyula főszereplésével; Szabó Magda Születésnap című regényéből írt színpadi mű; Szomor-Szurdi-Valla: Diótörő és az egérkirály c. musical.

Az ifjúsági bérlet első bemutatója egy nagy klasszikus lesz: Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című munka – Merő Béla rendezésében és Fehér Tímea főszereplésével.

A Jókai (most a szimpla Jókaiért hogy kikapnék a Józsától) tavasszal Marc Camoletti: Leszállás Párizsban című vígjátékát mutatja be Katkó Ferenc rendezésében.

Végül dr. Dóró János,

illetve a D.P. Kontakt Kft. által alapított díjak Tarsoly Krisztina és Katkó Ferenc otthonába kerültek.

(Sőt, végül-végül, a drága Mészáros Misi My Fair Ladyből a Ding-Dong című nótát adta elő.)

Gulyás attila - jókai színház, Jókai Színház, Békéscsaba, 20170901
Gulyás Attila, még nem Micimackóként