Milyen szerepet tölt be manapság a magyar gasztronómiában a szilva?
Az elmúlt 30-40 évben leginkább befőttet vagy pálinkát készítettek belőle, s például a lekvár sajnos a háttérbe szorult – ma már szerencsére ez nem így van. Azonfelül úgy 10-15 éve divatba jöttek az aszalt szilvával töltött húsételek is.

Prohászka béla - szilvanapok, Prohászka Béla, Békéscsaba, 20170903
Prohászka Béla (galéria)
A fesztiválra kilátogatók a szilva melyik verziójával találkozhatnak?

Természetesen a gyümölccsel, a lekvárral, a szilvás gombóccal, sőt, a szilvapálinkát is meg lehet kóstolni. Egyszóval, itt három napig minden a szilváról szól.

Te melyiket választanád? No jó... gondolom, ez napszak kérdése.
Ez így van!

Manapság a fogyasztók között mi van a toppon?
A pálinka még mindig előkelőhelyen van, de ahogy mondtam, a lekvár is szépen muzsikál. Azt tudni kell, megközelítőleg 16 féle szilvát ismerünk, így nem mindegy, hogy melyikből főznek lekvárt.

Igen, még nagyapáink idejében, ami leesett, abból készült a pálesz.
Ma már csak a fáról szabad leszedni a gyümölcsöt... De visszakanyarodva, ismét a reneszánszát éli a szilvalekvár; például egy jó szilvalekváros papucs bármely fogadáson megállja a helyét.

A lekvár és a látványpékség sütijei elég jó kombinációt alkotnak?
Inkább a kézműves pékségek termékeivel; ugyanis a látványpékségnél a lekvárban túl sok lékötő és egyéb adalékanyagokat használnak fel a töltelékhez, míg egy jó szilvalekvár a sütésnél nem folyik ki, az csak karamellizálódik a süteményben.

Mi a látványkonyha funkciója a rendezvényen?
Szombaton a járások, a testvértelepülések, mi több, egy kínai csapat is bemutatkozik. Kérésükre korábban, különböző gasztrocsomagokat állítottunk össze – figyelembe véve a helyi ízeket, szokásokat.

Prohászka béla - szilvanapok, Prohászka Béla, Békéscsaba, 20170903
A főhös dokumentálva (galéria)

Mit tartalmaz a kínai pakk?
Mézes, szójamártásos, csípős, bambuszrügyes alapanyagokat használnak... egy kikötésünk volt, hogy azért szilva is legyen benne.

Az elkészült alkotások értékelve lesznek?
Nem, csak kínálva. A látványkonyhában minden csapat 20-20 percre, rotációban használhatja a sütőt. Majd vasárnap Babák Mihály polgármester úrral délelőtt 10 órától délután 14 óráig 10 féle szilvás ételt készítünk el.

Szilvalekvár - szilvanapok, Szarvasi Szilvanapok, Szarvas, 20170903
Szilvalekvár (galéria)
Ti milyen étkeket kínáltok?

A fő alapanyagok: sertés szűzpecsenye, sertéskaraj, kacsamell, pulyka és hal; a szárnyasokhoz gyümölcsöket készítünk: szőlő, sárgadinnye, alma, nektarin, szilva minden változatát.

Neked melyik szilvás csoda a kedvenced?
Rozéra sült kacsamell filé paprikás-aszalt szilvás raguval.

No de kérem, mindezt ebéd előtt! Tényleg, megesik, hogy parizeres zsömlével homogenizálod ezt a számtalan finomságot?
A minap Törökszentmiklóson vettem 20 deka marha párizsit, amit két zsemlébe tettem bele.

És finom volt.
Nekem nagyon ízlett.

A nagy hazai szilvológusok még nem tüntettek ki benneteket?
Még nem találkoztunk velük.

***

Testvér települések receptjei:
1.Baróti jércemell érmék szilvával
3 kg csirkemell filé (2*2 érme)
2 kg aszalt szilva (mag nélkül)
1 kg császárszalonna
1 kg vöröshagyma
1 kg uborka (1*1 kocka)
1 kg paradicsom

2. Szentegyházi pulykaragu szilvapálinkával
3 kg pulykamell filé (1*1-es kocka)
2 kg füstölt szalonna (csíkokra vágva)
1 kg vöröshagyma
1 kg cukkíni (csíkokra vágva)
1 kg gomba (cikkekre vágva)
1 kg koktél paradicsom (félbe vágva)
3 dl szilvapálinka

Szarvasi szilvanapok, Szarvasi Szilvanapok, Szarvas, 20170903 3. Szilágysomlyói szilvás aprópecsenye ciberével
3 kg sertés szűz (1*1 kocka)
1 kg császárszalonna
2 kg kékszilva (mag nélkül, félbe vágva)
1 kg aszalt szilva (mag nélkül)
1 kg TV paprika (1*1 kocka)
1 kg cibere

4. Poprádi kékszilvás szűzérmék
3 kg sertés szűz (csíkokra vágva)
1 kg füstölt szalonna (csíkokra vágva)
1 kg paradicsom (1*1 kocka)
1 kg kaliforniai paprika (1*1 kocka)
2 kg kékszilva (mag nélkül, ¼-be vágva)

5. Malacki kacsajava fokhagymás szilvalekvárral
3 kg kacsamell (csíkokra vágva, bőr nélkül)
1 kg szilvalekvár
1 kg füstölt szalonna (1*1 kocka)
1 kg póréhagyma karika
1 kg újhagyma karika
1 kg piros kaliforniai paprika (1*1 kocka)
0,20 kg fokhagyma

6. Businei csirkemell kockák bazsalikomos paradicsommal és szilvaraguval
3 kg csirkemell kocka
2 kg kékszilva (mag nélkül, félbe vágva)
1 kg gomba
1 kg cukkíni
1 kg császárszalonna
2 cserép friss bazsalikom

Szarvasi szilvanapok, Szarvasi Szilvanapok, 20170903
Kattints a képre!
7. Keurui kukoricás szilvás csakni
3 kg pulykamell (1*1 kocka)
0,5 kg szilvalekvár
30 dkg fokhagyma karika
1 kg füstölt szalonna
1 kg koktélparadicsom (félbe vágva)
1 kg kígyóuborka (1*1 kocka)
1 kg morzsolt konzerv kukorica

8. Ötfűszeres kínai harcsafalatok
3 kg harcsafilé (1*1 kocka)
1 kg kékszilva
0,5 kg shitaki gomba
0,3 kg fokhagyma karika
1 kg füstölt szalonna
1 kg koktélparadicsom (félbe vágva)
1 kg kígyóuborka (1*1 kocka)
1 kg morzsolt konzerv kukorica

Járási települések receptjei:
1. Békésszentandrási szilvás rakottas
3 kg sertés karaj (csont nélkül, 1*1 kocka)
1 kg füstölt szalonna (1*1 kocka)
30 dkg fokhagyma karika
1 kg vöröshagyma (1*1 kocka)
1 kg lilahagyma (1*1 kocka)
1 kg kékszilva (mag nélkül, félbe vágva)

2. Csabacsűdi szilvás libatokány
3 kg libemell (csont,bőr nélkül, csíkokra vágva)
1 kg füstölt szalonna
1 kg cukkíni ( csíkokra vágva)
1 kg kaliforniai paprika (csíkokra vágva)

3. Kardosi grillezett jérce friss szilvával
3 kg jércemell (1*1 kocka)
1 kg paradicsom (1*1 kocka)
1 kg uborka (1*1 kocka)
1 kg póréhagyma karika
2 kg kékszilva (mag nélkül, félbe vágva)

4. Hunyai szalonnás szilvaragu
3 kg sertés szűz (1*1 kocka)
0,5 kg füstölt szalonna
0,5 kg császárszalonna
1 kg aszalt szilva (mag nélkül)
1 kg kékszilva (mag nélkül, ¼-be vágva)

5. Kondorosi betyáros aprópecsenye szilvapálinkával
3 kg sertéskaraj (csont nélkül, 1*1 kocka)
1 kg füstölt szalonna (1*1 kocka)
1 kg vöröshagyma (1*1 kocka)
1 kg TV paprika (1*1 kocka)
1 kg paradicsom (1*1 kocka)
2dl szilvapálinka

6. Örménykúti kacsajava kékszilvával
3 kg kacsamell filé (bőr, csont nélkül, csíkokra vágva)
2 kg kékszilva (mag nélkül, félbe vágva)
1 kg konzerv bab
1 kg morzsolt, konzerv kukorica

7. Szarvasi vaslapon izzasztott harcsafalatkák szilvaágyon
3 kg harcsa filé (1*1 kocka)
0,5 kg füstölt szalonna (1*1 kocka)
1 kg vöröshagyma (1*1 kocka)
1 kg kékszilva (mag nélkül, félbe vágva)
1 kg aszalt szilva (mag nélkül)
1 kg koktél paradicsom (félbe vágva)