A jelenlévőknek minden gondja, nehézsége ellenére a szabadságot, a fiatalságot, az életet jelentette. Ennek a kötődésnek volt köszönhető, hogy a helyben élők és a környékbeliek mellett, több száz kilométerről is eljöttek találkozóra.

Kereki találkozó, Mezőberény, 20170903

Leginkább ezek az emberek, a valamikor ott élők tudják mit jelent Kereki embernek lenni. Őket érinti meg legjobban a kereki harang hangja, amely hagyományosan az ebéd előtt szólal meg. A közel 150 fő emlékezett mindazokra, akik már nem lehetnek jelen, a tavalyi találkozó óta elhunytakra, akik közül Vértes Jánosné és Varjú Sándorra, aki a találkozók indulásától segítették a szervezést. Emellett emlékeztek a Kereki lét szépségeire. A horizontig átlátható végtelen tájra, a madarak énekére, a termények illatára, a gyönyörű naplementékre, a természet csendjére, a nyugalomra éppúgy, ahogy a Kereki iskolában zajlott rendezvények forgatagára, a disznótorok hangos jó kedvére, mind arra, ami örökre azoké marad, akik átélték az ottani életet. A találkozón jelen voltak leszármazottak, akik talán legfontosabb feladata a hagyomány életben tartása, az emlékek őrzése, hiszen ők tehet azért, hogy ne vesszen el a feledés homályában ez a letűnt, csodálatos világ.

Kereki találkozó, Mezőberény, 20170903

A találkozón fotókból összeállított kiállítást tekinthettek meg a jelenlévők, melyek 2012. évtől megörökítették a találkozók hangulatát és őrzik a találkozás pillanatait.