A delegációt Xu Yiping, Wuxi Város Népi Kongresszusa Állandó Bizottságának elnöke vezeti. A kelet-kínai város küldöttségében a település kereskedelmi kapcsolataiért, befektetéseiért és sportéletéért felelős vezetői mellett egy szállodalánc, egy gyógyszergyár, egy elektromos motorkerékpárokat, valamint egy építőipari berendezéseket gyártó cég vezetője is jelen van.

Kynai delegáció Szarvason, Wuxi,  kínai delegáció Szarvason, Szarvas
Balról Xu Yiping, a kínai delegáció vezetője, mellette Babák Mihály. Fotó: Lipták Judit

Xu Yiping a reggeli órákban négyszemközti megbeszélést folytatott Babák Mihállyal, Szarvas polgármesterével. Ezt követően a Liget Wellness és Konferencia Hotelben a kínai küldöttség tagjai már nemcsak a Körös-parti város vezetőivel (Hodálik Pál alpolgármesterrel és dr. Melis János címzetes főjegyzővel), hanem néhány olyan szarvasi cég (Cool4U, Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.) vezetőivel is találkoztak, amelyek jelentős európai kapcsolatokkal rendelkeznek és Ázsia, konkrétabban Kína felé és nyitni szeretnének.

A találkozó kezdetén tartott sajtótájékoztatón lapunk kérdésére Xu Yiping, a kínai delegáció vezetője elmondta: az elmúlt csaknem egy évtized során (amióta a testvérvárosi szerződést aláírták) szinte minden évben járt kínai delegáció Szarvason, s fordítva is történt jó néhány látogatás.

Kínai delegáció Szarvason, Wuxi,  kínai delegáció Szarvason, Szarvas
A megbeszélésen Wuxi-i és szarvasi cégvezetők is részt vettek.

– A delegációk cseréje egymás megismerésének és megértésének fontos eszköze. Különböző kultúrákat képviselünk, idő kell, amíg ezek a kapcsolatok barátivá fejlődnek és szilárd alapot képeznek a jövőbeni gazdasági együttműködéshez. Szarvas esetében a NAIK Halászati Kutatóintézetnek (korábbi nevén HAKI – a szerk.) köszönhetően már régen kialakult az együttműködés az öntözés és a halgazdálkodás területén. A mostani látogatást a kínai Édesvízi Halászati Intézet kezdeményezte, amely hosszú ideje ápol jó kapcsolatokat a szarvasi kutatóintézettel – hangsúlyozta Xu Yiping.

Kínai delegáció Szarvason, Wuxi,  kínai delegáció Szarvason, Szarvas
A kínai delegáció tagjainak egy része.
A kínai küldöttség vezetője kiemelte, hogy Magyarországot, ezen belül Szarvas térségét is ideális helyszínnek tartja Wuxi város gazdasági kapcsolatainak kiszélesítéséhez.

Babák Mihály, Szarvas polgármestere elmondta: új típusú kapcsolatokat szeretnének kiépíteni távol-keleti testvérvárosukkal.

– Kínában nagyon sok múlik a személyes kapcsolatokon. Hosszú időre van szükségük ahhoz, hogy a barátkozás után eljussanak a második szintig, azaz a konkrét gazdasági kapcsolatok kiépítéséig. Úgy gondolom, most már elérkezett ez az idő. Magyarország kiváló partner lehet akár a járműgyártás, a szállodaipar, a klímatechnika, a világítástechnika vagy a gyógyszeripar területén. Szarvas sem szeretne lemaradni ezekről a lehetőségekről, ezért is hívtuk meg a találkozóra egy klímatechnikával és egy világítástechnikával foglalkozó cégünk vezetőjét – mondta a szarvasi polgármester.

A kínai vendégek a déli órákban zártkörű megbeszélést folytatnak a NAIK Halászati Kutatóintézet vezetőivel, délután pedig Budapestre utaznak. Este az Erkel Színházban megtekintik a szarvasi Cervinus Teátrum "Csodaszarvas" című musicaljét.