Nagy Rubik fan vagy?
Ernő az egy nagy Isten! És tudod, mi a poén?

Rubik kocka, Rubik kocka, 20170904
Minden ami (táncos képek is vannak ITT!)
Mi?

Amikor megalkotta a kockát, körülbelül másfél évbe tellett neki, hogy kirakja a hat oldalt.

Neked?
Még az általánosban egy osztálytársammal egy jó fél év alatt megfejtettük.

Most?
Másfél perc.

Kár, hogy nem hoztál egyet... Nyilván van némi viszony a tánc és a logika között.
A zene, a mozgás, a matematika és a ritmus mind-mind összefüggnek egymással.

Az tény, hogy nem volt egyszerű a kocka értékesítése az emberarcú szocializmusban, mi több, sokan féltékenyek is voltak az alkotóra, de mi volt a helyzet a tánccal? Gondolom, a mai népszerű latin, erotikus mozdulatok tiltólistán voltak?
Nem az volt a fő baj, hanem az, hogy el voltunk zárva a Nyugattól. Évente csak egy nemzetközi versenyre, a szombathelyi Saváriára jutottunk el. A magyar tánctanárok odajártak tanulni, és ott láthattak külföldi táncosokat, pontozókat.

Gulyás miklós - gm tánciskola, gulyás miklós, Békéscsaba, 20170904
Miklós (galéria)
A mostani dömping azonban nem hígítja fel a színvonalat?

Nem, mert a versenyzés mindig egy színvonal-erősödést eredményez.

Versenyeztek is?
Nem a fő profilunk a versenyzés, mert a rivalizálás sokszor megmérgezi a légkört. Alapvetően a szülőknek nincsenek a birtokukban azok a szakmai szempontok, ahogy egy pontozóbíró értékel, így nem tudják reálisan nézni a versenyt. És ha húsz pár indul, akkor általában egy elégedett, míg a többi 19 nem. Nálunk nem a versenyzés az elsődleges cél, hanem az, hogy minden korosztálynak, rengeteg stílusban legyen lehetősége mozogni, ismerkedni, szórakozni, és aki kedvet érez hozzá, annak később fellépni.

És akkor megérkeztünk a Rózsakert Piachoz: nyakatokon az új évad...
Szeptembertől a Rózsakertben vagyunk, és már javában tartanak a beiratkozások. Idén társastánc, mazsorett, salsa és egy új műfaj, az aerobik is beindul (itt javasolja Miki a cikk címét, amit kissé szipogva, de elfogadok). Épp ezért nem a versenyzéssel foglalkozunk, hanem inkább eljárunk bemutatókra, fesztiválokra, ahol gyűjtjük az arany minősítéseket :).

Nyilván, ennyi, különböző karakterű műfajt más és más tanár/edző oktat. Kik ők?
A gyerekekkel Szivák Krisztina, a mazsorettesekkel Kurucz-Papp Ildikó, a salsásokkal Hajnal Viktor és Szelezsán Angéla foglalkozik – ők Salsa Műhely néven egy önálló egyesület, de a társastáncot réges-régen nálam kezdték–, az aerobikfoglalkozásokat Szigetiné Hrabovszki Éva tartja... és a felnőtt táncosokat pedig én trenírozom.

Gm tánciskola - szoropap, gm tánciskola, 20170904
Kattanj rá, megnő a kép!
Garancia mindegyik név.

Azonfelül vannak Békésen, Mezőberényben, Gyulán és Csorváson is felnőtt csoportjaim, ahova a hét különböző estéin megyek át.

A veled azonos vezetéknevű, és több mint névrokon, Gulyás Levente írt már muzsikát nektek?
Nem, de egy-egy koreográfiához már szerkesztett és hangszerelt nekem zenét, és megtanított a zenevágó programok használatára. Amúgy a táncokhoz a mai divatzenékből is válogatunk.

Ez már nem az Én táncolnék veled... bergendys korszak.
Nagyon komoly stúdiók álltak rá, hogy a slágereket átírják minden stílusba.

Gondolom, a gyerekeket jobban motiválja, hogy ismert számokra táncolhatnak.
Valóban örülnek, ha slágereket hallanak.

Annak idején, a nyolcvanas években nekünk kötelező volt úszni, futni, lengőtekézni stb. Mennyire lelkesek a mai gyerekek?
Van olyan srác, akit anyuka akkor engedi el a focira, ha mellette táncra is jár, de a nagytöbbség nagyon szereti.

Gm tánciskola - logo, Békéscsaba, 20170904 Ráadásul, egy jó táncos srác után idővel omlanak a lányok...
Többször el is mondom a gyerekeknek, hogy ebből a tudásból később, felnőttkorukban nagy hasznuk lesz. De sokan, már általános iskolás korukban is rájönnek, hogy könnyedén átugorják az alaplépéseket: mint az ismerkedést, vagy bátran megfogni a másik kezét.

S tény, hogy a lányok, a hölgyek többsége nagyon szeret táncolni, és ha összetalálkoznak egy olyan férfival, aki magabiztosan vezeti őket, van egy kis rutinja, vagy esetleg van egy kis bátorsága, az már nagyon jó pont náluk. Ellenben sokan panaszkodnak, hogy a férjüket nem tudják rávenni a táncra... Erre mindig azt mondom, annyi minden nőnek kijár, hogy a párja legalább egy kezdő tanfolyamra eljöjjön vele.

***

Gulyás Miklós közel negyven éve táncos. 1981-ben iratkozott be egy tánciskolába, 1992-ig versenyezett, azóta tanít. A Magyar Művelődési Intézet alapfokú társastánc tanári, majd versenytánc tréneri képzését végezte el, utána a Magyar Táncművészeti Főiskolán modern társastánc pedagógusként diplomázott. A GM Tánciskolát 25 éve irányítja. A megyében több mint húsz településen tanított. Társastáncot oktat, illetve tanfolyamokat szervez minden korosztálynak, fellépésekre, versenyekre, szalagavatókra, esküvőkre készít fel párokat, csoportokat, mazsorett csoportot, illetve aerobik órákat szervez. Évente ötven-hatvan fellépésük van mindenféle rendezvényeken, bálokon, falunapokon. Mellette az Orosházi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában dolgozik, illetve óraadóként több általános és középiskolában tanít. A Magyar Táncsport Szakszövetség pontozóbírójaként, döntnökeként és versenyfelügyelőjeként is tevékenykedik, zsűrizik versenyeken, fesztiválokon. Rendezvényszervezéssel, műsorszolgáltatással, konferálással, táncruhakölcsönzéssel is foglalkozik. Egyik társrendezője a Békéscsabai Táncfesztiválnak.

Gm tánciskola - mazsorett csoprt, mazsorett, Békéscsaba, 20170904
Mazsik (fotók)