A héten elfogadott ukrán oktatási törvénymódosítás teljesen felszámolhatja a kárpátaljai közép- és felsőfokú magyar oktatást. Az új jogszabály szerint Ukrajnában az oktatás nyelve kizárólag az ukrán lesz, ennek értelmében csak az óvodában, az alapfokú és elemi iskolákban marad meg a magyar nyelvű oktatás. Az új koncepció az ukrán oktatásügy megreformálását tűzte ki céljául, ám a törvény 7. cikkelyét szándékosan úgy fogalmazták meg, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozók számára csak az óvodai és az alsó tagozatos oktatást garantálja az adott kisebbség nyelvén, ezzel felgyorsítva az óvatos "asszimilációs darálót".

Iskolások magyar és ukrán zászlókkal fogadják Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét a kárpátaljai Salánkon 2016. december 15-én. A házelnök magyarországi, mindenekelőtt debreceni és miskolci önkormányzati támogatással épült óvodát és tornatermet avatott fel a magyar ajkú településen.

Vodások műsorát nézik a kárpátaljai Salánkon, ukrajna, 20170907
Óvodások műsora a kárpátaljai Salánkon - MTI-fotó

Harcba szállnak a kisiskolák megmentéséért

A kárpátaljai magyar érdekképviseleti szervek közös nyilatkozatban ítélték el a döntést, és Petro Porosenko ukrán elnökhöz fordultak azzal a kéréssel, hogy ne írja alá a kisebbségek megmaradását is alapjaiban veszélyeztető törvényt. Az elnök pártjából egyedül Brenzovics László képviselő szavazott nemmel, így nemzetközi segítségre lesz szükség bármilyen további módosítás reményében.

A nyilatkozat megfogalmazói szerint „a törvény az ország alkotmányát és nemzetközi vállalásait semmibe véve megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, amivel létalapjukat szünteti meg". Az említett szervezetek azt kérik Petro Porosenko ukrán elnöktől, hogy ne írja alá a kárpátaljai magyarok megmaradását alapjaiban veszélyeztető törvényt, azonban erre kevés esély lehet, mivel az államfő „a jövő Ukrajnájához vezető kulcsnak" nevezte az új törvényt.

"Brenzovics lesz a tiltakozás vezéralakja"

Riskó Márta, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium tanára a hirado.hu-nak nyilatkozva leszögezte: ő személy szerint biztos abban, hogy a tiltakozás meghozza a gyümölcsét. Meglátása szerint az ukrán kormány az állami dominanciára játszik, de ezzel a lépésével senkit sem lepett meg. A magyar közösség azonban számított Brenzovics László nem szavazatára a törvénymódosítás elfogadásánál, hiszen ő lesz a vezéralakja a tiltakozásnak. Ő az egyik legnagyobb kárpátaljai szervezet, a KMKSZ elnöke, de más szervezetek is felsorakoznak majd mögötte a tiltakozás élén.

A magyar nyelv és irodalom tanár úgy hiszi, hogy a törvénymódosítás nem csupán magyar oldalon ütheti ki a biztosítékot. A jogszabály ugyan az Ukrajnában élő magyar és más kisebbségek számára jelenti a legnagyobb csapást, de a nemzetközi felháborodást most már elkerülhetetlennek tartja. Leszögezte, hogy a magyar nyelvű oktatás ilyen szintű korlátozása uniós szinten is elítélendő, hiszen az EU-ban élő kisebbségek kollektív jogaiba tiport bele. Az ukrán kormánynak az Európai Unió határozott és egybehangzó tiltakozásával kell szembenéznie, ami végső soron megakadályozhatja a törvénymódosítás aláírását. A kárpátaljai közösség egyelőre megvárja az ukrán kormány reakcióját, és utána vesztik fontolóra a polgári engedetlenség lehetséges formáit. Itt már nincs más út, mint a sarkunkra állni – szögezte le.

(Bővebben: ITT!)