Tegnap délután beszámoltunk a gyulai vízirendőrök domborításáról.

Továbblépve, Márk Róbert (címzetes) r. zászlóssal, a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség kiemelt főhatárrendészével és Medve István r. főtörzsőrmesterrel, a Gyulai Rendőrkapitányság járőrvezetőjével beszélgettem.

Márk róbert, medve istván és szombati andrea - vízirendészet, vízirendészet, Békéscsaba, 20170908
Márk Róbert (b), Medve István és Szombati Andrea sajtóreferens (galéria)

Hogy lesz az emberből vízirendőr? Szeret úszni?
Róbert: Még 2004-ben, az akkori csoportvezetőm azt kérdezte, „le tudsz-e úszni 1500 métert?". „Szerintem le", válaszoltam. Mire ő: „lenne hozzá kedved?" „Megpróbálhatjuk", feleltem. Majd két év múlva megszereztem a vezetői engedélyt, és komolyabban 2012-től vagyok a vízen.
István: Én 2005 óta vagyok hivatásos, és 2009-ben lettem vízirendőr; tőlem is azt kérdezte a főnököm, hogy tudok-e úszni...

Nekem volt olyan úszóedzőm, aki nem tudott úszni, és mégis nagyon jó tréner volt.
István: Melyik pilóta tud repülni? (csönd) Egyik sem.

Láttál már olyan kacsát, amelyik nem tud úszni?
Róbert: Nem. (Ez a nagyszerű kérdés a Konvoj című kamionos mozi egyik utolsó poénja, amikor Gumikacsa, a főhős járgánya egy hatalmas lövöldözést követően egy folyóban landol. És nem hal meg.)

Medve István és Márk Róbert - vízirendészet, vízirendészet, Békéscsaba, 20170908
Mindenki őket akarja (galéria)

Johnny Weissmuller, Tarzan alakítója volt az első, aki a 100 méteres távot egy percen belül teljesítette, továbbá öt olimpiai aranyat szerzett, de nem ezekre volt a legbüszkébb, hanem, hogy vízimentőként 11 ember életét mentette meg.
István: Az a legjobb, ha ere nincs szükség; ha a vízen mindenki úgy tölti a szabadidejét, hogy minden biztonsági előírást betart, és nem történik baj, akkor nyilván nekünk is kevesebb a dolgunk, ami annyit jelent, hogy mindenki biztonságban van.

Igen, de a sajtótájékoztatón ennek a szöges ellentéte hangzott el, hogy egyre több a jármű, a fürdőző... és azt csak magamban mondtam: ... és egyre kevesebb a rendőr.
István: Ezért kell, hogy minket is egyre többet lássanak, mivel az egyenruhának van egy prevenciós hatása, azaz egyfajta visszatartó erő. És amikor sokan meglátnak minket, így sóhajtana fel: „ó-ó-ó, be kellett volna tenni egy mentőmellényt is csónakba.

Azt egyébként nem is értem, miért van az, hogy a nyáron számtalan balatoni fulladásos halálról hallottunk. Ha valaki nem tud úszni, miért megy el vizibiciklizni?
Róbert: Ez semmi más, csak az emberi felelőtlenség. Ugye nyaralunk, kikapcsolódunk, és elfelejtjük, hogy vízen vagyunk, azt hisszük, hogy a baj csak mással történhet meg. Nekem három kislányom van, élő vízre félve viszem ki őket.

Medve István és Márk Róbert - vízirendészet, vízirendészet, Békéscsaba, 20170908
Nem igaz... Robikém? (galéria)

Mennyire vagytok szigorúak? Úgy tudom, a közlekedési járőrök a járdán bicajozókat először csak szóban dorgálják meg.
István: Az az igazság, hogy nem lehet párhuzamot vonni a vízi és a közúti közlekedésben. Mert ha valaki megbotlik az utcán, azt fölsegítik, majd megy tovább, de ha a vízen történik valami, ott csak lefele van út. Ha valaki nem tud úszni és fuldokolva a víz alá kerül, csak percei vannak a segítségnyújtásra.

Ráadásul egy magamfajta laikus, nem is biztos, hogy boldogul egy 80 kilós ember súlyával.
Róbert: Max. gyereket tudsz menteni.

Az csak hollywoodi szemfényvesztés lenne, hogy tarkón kell ütni a fuldoklót, és akkor elájul?
István: Az túlzás... Mert egy 50 kilós ember egy 80 kilós személyt is letud vinni a víz alá, ha a nyakába kapaszkodik. Persze van egy olyan alternatíva, hogy úgymond le kell ütni a mentendő személyt, mert nincs más lehetőség.

Medve István és Márk Róbert - vízirendészet, vízirendészet, Békéscsaba, 20170908
Mindenki a fedélzeten

A sajtájon továbbá az is elhangzott, hogy az elmúlt hónapban történt, szanazugi tragédiánál hat méter mélyen találtátok meg a fiatalember holtestét. Úgy tudom, a férfi a gyulai oldalról akart átúszni, a dobozi strandra.
István: Nekünk nem az a célunk, hogy Szanazugban megszüntessük a fürdőzést, hanem olyan keretek közé szorítsuk, amely a jogszabályi előírásoknak megfelel; minden évben azon vagyunk, hogy a gyulai oldal is megfelelően működjön. Az ottani üzemeltetők az idei évben kértek és kaptak haladékot a fürdőhely változtatáshoz, s ha ez jövőre nem változik, azt merem mondani, a gyulai oldalon nem lesz kijelölt fürdőhely, ha azt nem alakítják ki úgy, hogy az megfelelő legyen.

És ez biztos?
István: Ez az idei tragédia szerintem rátette az i-re a pontot, hogy már pedig ott nem lehet fürdeni. Mi ezt nem is fogjuk hagyni. Ilyen még egyszer nem fog előfordulni, ott abban a formában, hogy egy nem kijelölt fürdőhelyen fürdőző ember átúszik.