Senki nem szavalt úgy József Attilát, és senki nem élvezte úgy Szindbádként a tyúkhúslevesen összefutó zsírcseppek látványát, mint ő. Latinovits Zoltán, a "színészkirály".

Több mint ötven filmben szerepelt, méghozza az időszak legnagyobb és leglátványosabb filmjeiben. Az alakja, tehetsége kihagyhatatlan és kikerülhetetlen volt.

Láttuk szenzációsat alakítani őrült katonatisztet az Isten hozta őrnagy úrban, utazott Karinthy koponyája körül, elfogták mint "nyelvet az Egri csillagokban. Zárójelben jegyezném meg éppen ezen a napon, szeptember 9-én kezdődött egykor, 465 éve az egri vár ostroma is.

Bármit és bárkit is kellett megformálnia, mindig a maximumot nyújtotta, de mivel a "semmi ágán ült szíve", mint ahogy számtalanszor hallhattuk tőle, magától József Attila Reménytelenül című versét szavalva, a sorsa a megnemértettség és az intellektuális magány volt.

A sors furcsa fintora, hogy hasonló körülmények között távozott el közülünk, mint akit annyiszor citál fel, a szintén hányattatott sorsú költőóriás, József Attila.