A Vitézi Rend megalapítása Horthy Miklós kormányához fűződik. Az 1920-as évtől kezdődően olyan katonák kaphattak vitézi címet, akiket az I. Világháborúban tanúsított bátorságuk és nemzethűségük elismeréseként magas fokozatú katonai éremmel tüntettek ki.  A vitézi cím viselői földbirtokot is kaptak, utódaik pedig örökölhették a címet.

Gyomaendrőd Vitézi Város, Gyomaendrőd Vitézi Város, Gyomaendrőd, 20170909
Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere (felvételünkön) hangsúlyozta: a város mindig is nagy gondot fordított a hősök emlékének ápolására. Fotók: Lipták Judit

Gyomán és Endrődön a lakosságszámhoz viszonyítva nagyon magas volt a vitézi címmel kitüntetett katonák száma, ezért kaphatta meg most (egy évszázaddal az első nagy világégés Gyomaendrőd Vitézi Város, Gyomaendrőd Vitézi Város, Gyomaendrőd, 20170909
után) éppen ez a Körös-parti település a Vitézi Város címet – tudtuk meg Vitéz Hunyadi Lászlótól, a Rend főkapitányától. A „Vitézi falu” címet néhány évvel ezelőtt szintén egy Békés megyei település, Dombiratos vehette át.

Ahogyan azt Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere elmondta, Gyoma és Endrőd (amely 1982-ben Gyomaendrőd néven egyesült, 1989-ben pedig városi rangot kapott) mindig is nagy gondot fordított a hősök emlékének ápolására.

– Az I. Világháborúban elesett katonák emlékét őrzi a gyomai városrészben a Hősök útja. A nyomdaalapító Kner család annyi hársfát ültetett itt el, ahány gyomai katona életét vesztette a háborúban. A fasor ápolására azóta is különös gondot fordítunk, minden elöregedett, elpusztult hársfa helyére újat ültetünk – mondta Toldi Balázs. Hozzátette: a mostani ünnepség nem a hősi halált halt, hanem a háborút túlélő hős katonákról szól. Gyomán és Endrődön összesen 58 kiváló katona kapott vitézi címet. Ők mindannyian példaként szolgálhatnak a ma és a jövő nemzedékei számára. Emlékükre 2015-ben kopjafát állítottak a polgármesteri hivatal udvarán. Most ennél a kopjafánál vette át a polgármester a „Vitézi Város” címről szóló dokumentumot.

Gyomaendrőd Vitézi Város, Gyomaendrőd Vitézi Város, Gyomaendrőd, 20170909
A Vitézi Rend vezetői, köztük Vitéz Hunyadi László főkapitány (jobbról a második).

Az ünnepségre az egykori vitézek mai utódai közül jó néhányan eljöttek. Egyikük, Vitéz Kiss Sándor hadnagy, aki a Rend gyomaendrődi csoportjának vezetője, könyvben is megörökítette a háborús hősök emlékét. A „VITÉZEINK – Gyoma és Endrőd vitézei és hősei” című kötetet aGyomaendrőd Vitézi Város, Gyomaendrőd Vitézi Város, Gyomaendrőd, 20170909
Vitéz Kiss Sándor dedikálja a könyvét.
kopjafa előtt megtartott ünnepség után, a polgármesteri hivatal dísztermében mutatták be az érdeklődőknek. Kiss Sándor kérdésünkre elárulta, hogy mindkét nagyapja az I. Világháború „Nagyezüst” érdemkereszttel kitüntetett huszár katonája volt, akik jóval később, posztumusz vitézi rangot is kaptak.

– Sokan sajnos tévedésben vannak a Vitézi Renddel kapcsolatban. Gyakran illetik a szervezetet „nyilas, fasiszta, náci” jelzőkkel. Pedig mi csak a haza, a hazaszeretet jelszavát tűztük zászlónkra. A mai fiatalokat is erre szeretnénk megtanítani. A Vitézi Rend egyesületi formában működő szervezet, amely teljes mértékben független a politikai pártoktól – hangsúlyozta Vitéz Kiss Sándor.

Gyomaendrőd Vitézi Város, Gyomaendrőd Vitézi Város, Gyomaendrőd, 20170909
Vitézek egy csoportja az ünnepségen. Ők már örökléssel szerezték a címet.

Magyarországon 1947-ben megtiltották a vitézi cím használatát. A tilalmat 2011-ben oldotta fel az Alkotmánybíróság.