Elsőként egy népes családot szólítottunk meg, akik éppen fagylaltozni ültek le a szilvanapi forgatagban. Kohut István feleségével (Krisztinával) és gyermekeivel (Annával és Pistivel) jött a rendezvényre, s velük tartott a nagymama (Zsuzsanna) is.

Szilvanapok, Szarvasi Szilvanapok, Szarvas
A szarvasi Kohut család jól szórakozott a Szilvanapokon. Fotó: Lipták Judit (Képgaléria)

– Szarvasiak vagyunk és már nem először látogattunk ki a Szilvanapra. Úgy látjuk, évről-évre színvonalasabb, minden korosztály találhat az ízlésének megfelelő kulturális programot. Annak pedig külön örülünk, hogy gondoltak a gyerekekre is. Ötletesek a népi játékok, Anna lányunknak nagyon tetszett a forgó kosárhinta és élvezte a diódobálást – mesélte a családfő, miközben kislánya élénken bólogatott.

Kiderült: Kohut Istvánék tagjai a Szarvasi Méhész Egyesületnek, így az ő sátrukban is hosszasan elidőztek. Aztán megkóstolták a különböző szilvás süteményeket, a gyerekeknek pedig nagyon ízlett a szilvás fagyi. Szilvalekvárt azonban nem vettek, mert azt – ahogyan Krisztinától megtudtuk -, maguk főzik odahaza, saját gyümölcsből, rézüstben.

Fazekas István és felesége, Rózsika Mezőberényből jöttek. Némi számolgatás után megegyeztek abban, hogy már legalább negyedszer látogattak el a Szilvanapra.

Szilvanapok, Szarvasi Szilvanapok, Szarvas, 20170910
Fazekasék Mezőberényből jöttek. (Galéria)
– Mindig volt valami újdonság, amivel megleptek bennünket. Emlékszem, régen, amikor még a művelődési ház környékén tartották a rendezvényt, egy hatalmas üstben szilvalevest főztek. No, az aztán tényleg finom volt! – idézte fel Rózsika. Férje pedig hozzátette: néhány évvel ezelőtt az unokákkal jöttek, s akkor ellátogattak a nemzeti parkba, sőt még hajókáztak is a Körösön.

Fazekasék több zenés programot meghallgattak, a harmonikások különösen tetszettek nekik. Mint mondták, a gasztronómiai csemegéket sem hagyták ki: vásároltak a finom szilváslepényből és mézeskalácsból, sőt két kis tégely szilvalekvár is ott lapult már a táskájukban.

A szilvanapi rendezvény kiváló alkalom arra is, hogy a standok előtt üldögélve ismeretségeket kössenek az emberek. A békéscsabai Kárász Mátyás és felesége Klári is éppen egy fiatal, kisgyermekes házaspárral került egy asztalhoz a vásári forgatagban, s hamar kedélyes beszélgetésbe kezdtek. Mi is leültünk hozzájuk, hogy megkérdezzük véleményüket a Szilvanapokról.

Szilvanapok, Szarvasi Szilvanapok, Szarvas
A békéscsabai Kárász házaspár és a gödöllői Fekete család. (Képgaléria)

- Úgy tíz évvel ezelőtt voltunk itt utoljára, s jó látni, mennyit emelkedett azóta a színvonal. A standokon szépek az áruk, a színpadokon jók a programok. Ráadásul finomak az ételek: megkóstoltuk a szilvás és a káposztás lepényt, sőt a rózsafánkot is, vacsorára pedig lekváros házi kiflit viszünk magunkkal – sorolta Klári. Elárulta azt is, hogy szeretnek utazgatni, különböző rendezvényeket látogatni és szívesen kötnek új ismeretségeket. Itt a Szilvanapokon például Fekete Csongorral és feleségével, Orsolyával ismerkedtek meg. Csongorék jóval messzebbről, Gödöllőről érkeztek. Kisfiuk, Ábel kissé belefáradt a forgatagba, ezért már a hazautat tervezgették.

– Először jöttünk a Szarvasi Szilvanapokra és jók a tapasztalataink. Tetszik, hogy nagyon sok minőségi kézműves terméket árulnak a standokon. A gyerekek és a felnőttek szórakoztatásáról egyaránt megfelelően gondoskodnak – összegezte tapasztalatait a fiatal családapa.

A Szilvanapok zárása előtt végül, de nem utolsósorban Csasztvan Andrástól, a fesztivál igazgatójától is kértünk egy rövid összegzést.

– A Kossuth és a Vajda Péter utcán a fesztivál céljára lezárt mintegy 500 méter hosszú szakaszon egy időben körülbelül 2500 ember fér el kényelmesen. A péntek és szombat esti Szilvanapok, szilvanap,  Fotó: Rácz Csabi, Szarvas
Jól fogyott a szilvásgombóc. Fotó: Rácz Csabi
nagykoncertek (Vízi Színházban) idejét kivéve gyakorlatilag folyamatosan nagy volt a forgalom, a három nap alatt mintegy 14 ezren látogattak el a helyszínre.  A sör- és a borudvarban még jóval éjfél után is sokan voltak, természetesen ekkor már halkabb zene mellett. Akadt olyan vendéglátós, aki az éjszaka folyamán be sem zárt – mondta Csasztvan András. Hozzátette: jó döntés volt, hogy a korábbi öt helyett idén már hét színpadon zajlottak programok, több mint 60 fellépővel. Idén debütált (nagy sikerrel) a Szilva shop, ahol különböző szilvás termékeket – pólókat, nyakpántokat, poharakat – vásárolhattak az érdeklődők. Szintén újdonság, hogy a látványkonyhában "szarvasi" afrikai harcsából készült ételek is terítékre kerültek.

A fesztiváligazgató szerint nagyot léptek előre a pálinkaminősítő verseny szervezésében. A kilenctagú zsűriben hat olyan vidéki szakember szerepelt, akik komoly ismeretekkel rendelkeznek a pálinkaminősítés területén. Bevezették a 20 pontos, szigorúbb országos pontozási rendszert, ami a résztvevők számában 20 százalékos visszaesést eredményezett, a minőségben viszont nagy előrelépést hozott. A szervezők számára nagy örömet jelentett, hogy idén a korábbinál is több iskola és civil szervezet hozta el a kiskert gyümölcseit, zöldségeit az Ótemplomban megtartott termésáldásra.

Csasztvan András elmondta: évről-évre szeretnék még színvonalasabbá tenni a rendezvényt. Éppen ezért az idei fesztivállal kapcsolatos pozitív és negatív kritikákat igyekeznek majd hasznosítani a jövőre megrendezendő XXI. Szarvasi Szilvanapok szervezésénél.