A Paguyuban Citra néven ismert együttest 2005. májusában hívta életre Agum Gumelar nyugalmazott indonéz miniszter. A társulat célja a varázslatosan sokszínű indonéz kultúra népszerűsítése a szigetország határain innen és túl, illetve a tradíciók, hagyományok megőrzése és továbbadása a fiatalabb generációknak. A társulat fennállása bő egy évtizede alatt körbeutazta már az egész világot, Jakartától Pekingen és Londonon át egészen San Francisco-ig büszkélkedhetnek teltházas fellépésekkel.

Paguxudan Citra, Paguxudan Citra, Békéscsaba
A fotókat Zentai Péter készítette.

A békéscsabai bemutatkozás is teltház előtt, hatalmas sikerrel zajlott, a közönség állva tapsolta meg a fellépőket. A Paguyuban Citra az indonéz kultúra minél teljesebb körű bemutatására törekszik, az előadások során a közönség a táncok és a zene élvezetén túl megcsodálhatta többek közt az indonéz szövéstechnika művészetét és egy ruhabemutató keretében az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján is szereplő batikfestés remekműveit is. A műsorban a tradicionális indonéz táncok mellett Ms. Tuti Maryati előadásában indonéz dalok hangoztak el.

Paguyudan Citra, fotó: Zentai Péter, Paguyudan Citra, Békéscsaba
A vendéglátó Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese, Herczeg Tamás tanácsnok köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: a kulturális központ megnyitásakor a cél az volt, hogy szélesre tárva az intézmény kapuit minél színesebb kulturális kínálattal várják a közönséget. Ezúttal Indonézia csodálatos világával ismerkedhettek meg az érdeklődők.

- Nagyon jó a kapcsolat Magyarország és Indonézia, ezen belül Békés megye és Észak-Szumátra tartomány között, az együttműködési megállapodásunk azonban 2015-ben lejárt. Jelenleg azon dolgozunk, hogy ezt megújítsuk, megerősítsük.

Már előkészítettük a megállapodás tervezetét, melyet a nagykövetség jóváhagyásával és közvetítésével elküldtük Észak-Szumátra kormányzója részére. Terveink szerint a megállapodás aláírására Észak-Szumátra tartomány fővárosában, Medánban kerül sor – mondta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke

H.E. Mme. Wening Esthyprobo nagykövet asszony is részt vett az előadáson. Elmondta, hogy a tánccsoport számtalan külföldi fesztiválon, rendezvényen mutatta már be produkcióját, aminek köszönhetően bejárták az egész világot, most Békéscsabára hozták el Indonézia színeit.

Paguyudan Citra, Paguyudan Citra, Békéscsaba

Zalai Mihály megyei elnök az előadás végén a megyei önkormányzat díszoklevelével köszönte meg nagykövet asszonynak mindazt az erőfeszítést, amelyet a két ország, valamint Békés megye és Észak-Szumátra kapcsolatainak elmélyítésében tesz.

A fotókat Zentai Péter készítette.