Ahogyan az európai országok többségében, úgy sajnálatos módon Magyarországon is óriási probléma az élelmiszerpazarlás. A világon évente 1,3 milliárd tonna, még fogyasztható élelmiszer megy kárba, miközben majdnem ugyanennyi, 1,3 milliárd ember éhezik a Földön.

Omék, Omék, Budaepest
Sajtárus a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2013. szeptember 18-án.MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A világ számos országában már évtizedek óta működő, és külföldi mintára Magyarországon 2006-ban alapított Magyar Élelmiszerbank Egyesület civil szervezeteken keresztül osztja szét a még fogyasztható, illetve tartós élelmiszereket a rászorulóknak, amelyeket általában áruházaktól, feldolgozó üzemektől, élelmiszeripari cégektől szereznek be.

A tartós élelmiszereket rászoruló családok kaphatják meg

Számos nemzetközi kiállításon tapasztaltak után idén az AMC vezetése a Földművelésügyi Minisztériummal egyetértésben úgy döntött, hogy az OMÉK-on megmaradt, még fogyasztható, valamint az esemény zárása előtti elszállításból hátramaradó tartós élelmiszereket a kiállítóktól jótékony célra összegyűjtik és a Magyar Élelmiszerbank közreműködésével olyan rászoruló családok kaphatják majd meg, akik számára ez óriási segítséget jelenthet.

Az élelmiszereket két raktárhelyiségben gyűjtik a Hungexpo területén. A vásár kiállítói egyéni döntés alapján ajánlhatnak fel ennivalót. Az ilyen módon összegyűjtött felajánlásokat az OMÉK-ot követő néhány napon belül juttatják el a rászorulóknak.

Az Agrármarketing Centrum számára fontos cél valósul meg ezzel, hiszen nem csupán a jószolgálati, segítő cselekedet elterjesztését, hanem az élelmiszerpazarlás visszaszorítását támogató tudatos magatartás népszerűsítését is zászlajára tűzte a szervezet. Az élelmiszerek jótékony célú hasznosításával várhatóan számtalan családnak és gyermeknek szerezhetnek örömöt, kóstolót a kiváló minőségű magyar élelmiszerek legjavából.