A járási startmunka „mezőgazdaság” mintaprogramjának keretében a márciusban elvetett körömvirág betakarítása júniusban kezdődött. A növény szépen fejlődött tavasszal, és rengeteg virágot nevelt, mely folyamatos szedéséhez két brigád kitartó munkájára volt szükség.

A leszedett virágokat szárítókereteken szárítva folyamatosan értékesítjük a dévaványai Fytodry Kft.-nek. A mintaprogram keretében valósul meg 4.23 ha-on kendertermesztése is. A kendert vetőmagtermesztés céljából vetettük, magját kedvező áron tudjuk értékesíteni az Agromag Kft. részére.

Közmunka program, Gyomaendrőd, Gyomaendrőd A mintaprogram keretében került elültetésre tavasszal mintegy 5 ha-on 8000 db homoktövis cserje is, melynek intenzív gondozása folyik, valamint 2.13 ha-on a korábbi évekhez hasonlóan, cirok termesztése van folyamatban, seprűkészítésre szánjuk.

A mintaprogramban több mint 10 ha-on folyik kézimunka igényes növények termesztése, a vetéstől a betakarításig, melyek termesztésével az önkormányzat jelentős bevételhez jut. A mintaprogramban működtetett virágkertészetben elkezdődött a kétnyári virágok vetése, nevelése is.

A kertészetben dolgozó közfoglalkoztatottak a kiültetett virágok gondozását (kapálását, locsolását) is végzik. A kertészetben termelt virágokból a lakosság is vásárolhat, a bevételből az önkormányzat a kertészet részére virágmagokat, tőzeget szerezhet be. A kertészetben nevelt, a város közterületeire ebben az évben mintegy 8.000.000.-Ft értékű virág került, illetve kerül még az ősz folyamán kiültetésre. A mintaprogramban dolgozó közfoglalkoztatottak létszáma a itt a legmagasabb, szinte egészében értékteremtő tevékenység folyik a programon belül.

A járási startmunka „belvíz” mintaprogramjának keretében a Csillagos, a Kodály, a Semmelweis utcában folyik csatornamélyítés, áteresz takarítás. A mintaprogram nagyban hozzájárul a csapadékelvezető árkok megfelelő működéséhez. A program keretében az árkokhoz tartozó műtárgyak is megújulnak. A program segítségével a város belvízzel szembeni veszélyeztetettsége jelentősen csökken.

A járási startmunka „helyi sajátosság” mintaprogramjának keretében a közutak mentén üdvözlő táblák kirakására is sor kerül. A mintaprogramban működtetett asztalos műhelyben a közfoglalkoztatottak legyártották, majd kirakták a táblákat, valamint a táblák mellé szintén a programban elkészített virágállványok kerültek kihelyezésre.

A Belügyminisztériumtól a mintaprogramokban szereplő feladatok megvalósulásához az önkormányzat jelentős támogatást kap. A Gyomaendrődi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya támogatási szerződés keretében biztosítja a foglalkoztatásához szükséges létszámot, valamint a foglalkoztatottak 100 %-os bérköltség támogatását, továbbá a feladatok elvégzéséhez szükséges eszközöket, valamint a felhasznált anyagokat (építőanyagok, vetőmagok, szerszámok).

A mintaprogramok nagyban hozzájárulnak a város rendezettségéhez, szépítéséhez, valamint az értékteremtésen keresztül bevételt, és megtakarítást is eredményeznek Gyomaendrőd számára.

A Gyomaendrődi Start Közfoglalkoztatási Program is sekeresen szerepelt a megyei kiállításon, ahol olyan értékteremtő tevékenységeket mutattak be, amelyek a helyi közösségek javát szolgálják.

A napokban a kertészet mintaproram a helyi dr. Tóth Elek Kertbarátkör kiállíátásán mutatkozott be termékeivel.

Varjú Róbert közmunkaprogram vezető