Esetünkben ez utóbbiról van szó. A tó, ahonnan ezek a halak kikerültek Lőkösháza mellett található. A falu határában lévő homok/kavicsbánya a „békeidőkben” a helyi termelőszövetkezet tulajdona volt, a rendszerváltás után első tulajdonosa felszámolásból, jelenlegi tulajdonosa pedig az első tulajdonostól vásárolta meg 2009-ben. A horgásztavat egyéni vállalkozóként Gellén Attila (28) üzemelteti immár nyolc esztendeje. Nem csak a bányatavak, horgásztavak története különleges, az sem mindennapi történet, hogyan lett a még tinédzser fiatalember egy nagyértékű homok/kavics/föld bánya üzemeltetője*vezetője. Hogyan birkózott meg a feladattal, hogyan tudta és tudja kézben tartani bányászati és a horgászdolgokat egyaránt…

Lőkösháza, horgásztó, lökösháza, horgásztó
Gellén Attila

- Családunk Békésen él, édesapám alapította G-beton Kft-t, az ő cége vásárolta meg a kavicsbányát – meséli telepvezetői életének előzményeit Gellén Attila. – A betongyár ma négy telephellyel (Gyula, Békéscsaba, Orosháza, Szarvas – a szerző) és ezzel a bányatóval rendelkezik. Édesapám egyedül kezdte a vállalkozást 1993-ban, akkor még X-IKSZ Bt. néven. Mindent ő csinált. Ma a cég hatvan alkalmazottat foglalkoztat, saját gépjármű parkkal rendelkezik, nyugodtan mondhatom, hogy egyik meghatározó betongyára lett Békés megyének és a régiónak.

- Logikus lépés volt, hogy vett a betongyárainak egy kavicsbányát. Ön lett egyből a telep vezetője?

- Igen. Az érettségi és a bányászati vizsga után átvettem a bánya irányítását.

- Egyből még tinédzser korában?

- Tulajdonképpen igen, húszéves voltam mikor elkezdtem itt a munkát.

- Tudta, hogy mi a teendő? Foglalkozott ilyesmeivel korábban?

- Nem, de nem gondoltam azt sem, hogy ne tudnám megtanulni, amit kell. Dolgozni meg mindig is szerettem, úgy, hogy nekem egyáltalán nem okozott problémát, élveztem a munkát az első pillanattól kezdve.

Lőkösháza, horgásztó, lökösháza, horgásztó
A 20 hektáros lőkösházi kavicsbánya horgásztó látványa a félsziget végéből (Galéria itt!)

- Hogyan kezdett hozzá, mit csinált először?

- Körbejártam, megismertem a területet és ez a bejárás el is döntötte, hogy mivel kezdjük a munkát. Nagyon el volt hanyagolva, nagyon le volt robbanva az egész telephely. A tavak oldalai le voltak omolva, a tanya egy romhalmaz volt. Úgy, hogy tórézsű kialakítással, partvonal helyreállítással kezdtük a munkát és közben felújítottuk a tanyát is. Az első két év gyakorlatilag azzal telt el, hogy megteremtettük a bányaművelés feltételeit. Közben elkerítettük a 40 hektáros területet, a telep köré építettünk közel 2 500 méter kerítést is. Mikor mindezzel végeztünk, csak azután kezdtük el az üzemi kavicsbányászatot 2012*1-ben.

- Csak kavicsot bányásznak?

- Nem, van feltöltésnek való meddő föld és homok is. Ahogyan a haladunk a rétegekkel lefele, felül van a föld, alatta homok és csak utána jön a kavicsréteg.

- Milyen mélyre ásnak le a kavicsért?

- A már régen felhagyott bányató, a jelenlegi horgásztó legmélyebb pontja 35 mélységben volt. Időközben már feltöltődött, ma körülbelül 20-22 méter mély.

Lőkösháza, horgásztó, lökösháza, horgásztó
A tó szektorokra van osztva, egy horgászcsapat egy szektor

- Országos gyakorlat, hogy az agyag, homok, kavics bányákból kiürülésük után horgásztavak lesznek, melyet horgászegyesületek kezelnek. Mekkora ez a horgásztó?

- Körülbelül 20 hektár.

- Milyen halak vannak benne?

- A pisztráng és a fekete sügér kivételével gyakorlatilag minden magyarországi halfajta megtalálható a tóban.

- Gyönyörű ősz eleji idő van, mégsem látok a tó körül horgászokat. Nem járnak ide pecázni az emberek?

- Dehogyisnem. Most is el van foglalva mind a három horgászhelyünk. Sőt! Májustól december 31-ig gyakorlatilag folyamatosan foglaltak a horgászhelyek. Innen is jól látszik, hogy a félsziget csúcsán ott van két csapat. Az egyik a Postás szektorban, a másik a Trafós szektorban horgászik.

Lőkösháza, horgásztó, lökösháza, horgásztó
A megakasztott halat csak csónakkal szabad fárasztani

- Bevallom, hogy nem vagyok járatos a vízparti élet rejtelmeiben. Hogyan lehetséges az, hogy egy húszhektáros tavon csak hárman horgászhatnak?

- Úgy lehetséges, hogy itt csak spothorgászat a megengedett, itt a halakat kifogás és lemérés után vissza kell engedni a vízbe. Csak bojlis horgászat engedélyezett, ehhez viszont nagy területre van szüksége a horgászoknak.

- Említettem már járatlanságomat. Tehát bojlis horgászat?

- Azt jelenti, hogy a horgászok a vízfelület különböző területein különböző ízgolyókkal beetetnek, aztán horgaikat a beetetés helyére dobják vagy viszik. Utána a parton rögzítik a botokat, melynek mindegyike el van látva kapásjelzővel. Halakasztás után, csak csónakból fáraszthatnak, a halat tilos a csónakba beemelni, lassú menetben, szákban, a csónak mellett kell kihozni. A partról csak a halőr engedélyével szabad fárasztani, például, ha akkor, ha viharos időjárás van.

Lőkösháza, horgásztó, lökösháza, horgásztó
Horgászbotok és horgászműszerek a stégen

- Miért kell ezt így csinálni?

- Többek között a halak védelmében is. Fontos, hogy kifogás közben ne sérüljenek meg, hiszen vissza kell őket engedni a vízbe. Szóval csónakból fárasztják a halat, miután kifogták, pontymatracba teszik*a csónak mellett, kihozzák a partra és lemérik. Ha a horog megsértette a hal száját, fertőtleníteni is kell sebet. A lényeg, hogy épen kell visszaadni a természetnek.

- Így sose fogynak el a halak a tóból… Meg aztán így nagyon nagyra is megnőhetnek!?

- Így van. Éppen ez a lényege a sporthorgászatnak, hogy a horgásznak esélye van kapitális halak kifogására. A sportág szerelmeseinek megfizethetetlen élmény a nagy hal legyőzése.

Nálunk pedig tényleg vannak nagy halak, itt az ügyes és szerencsés horgászok kifoghatják életük kapitális halait.

- Azt tudják, hogy körülbelül mennyi hal van a vízben?

- Természetesen nem. A legnagyobbakat azért nyilvántartjuk és figyeljük a fejlődéseiket.

- Ez hogyan lehetséges?

- Úgy, hogy kutya chippel megjelöljük a 15 illetve 20 kg feletti halakat. Eddig 104 darab 15 kg és 16 darab 20 kg-nál nehezebb halban helyeztünk el chippet. Amikor kifogják, akkor újramérjük őket, és nyilvántartásunkban rögzítjük a változásokat.

Lőkösháza, horgásztó, lökösháza, horgásztó
Wéber Péter (Almáskamarás) és Kacsala András (Elek) egy szép ponty mérlegelése közben. A mérleg 10,5 kg-ot mutatott

- Mint a sportolóknál… Átolvastam a tó házirendjét. Nagyon szigorú.

- Így van, de másképpen nem lehet fenttartani szerintem ezt a gyönyörű halállományt. Csak akkor tudunk kiváló szolgáltatást nyújtani, ha a horgászok vigyáznak a rendre, a vízre, a környezetre és a halakra. Ők is csak akkor jönnek vissza, ha tudják, hogy itt minden feltétel adott az igazi nagyhal fogásának élményéhez. Mert itt ez a lényeg! Kifogni a nagyhalat!

Lőkösháza, horgásztó, lökösháza, horgásztó
Wéber Péter és egy 2,85 kg-os dévérkeszeg

- Ha már szóba hozta a visszatérő vendéket… Honnan járnak ide horgászok?

- Az ország egész területéről és külföldről is. Öt éve működünk ebben a rendszerben, és a horgászok között jó híre terjedt el tónak. Szerencsére egymásnak ajánlanak bennünket.

A lőkösházi kavicsbánya-tó gyakorlatilag év végiég telve van. Ide már csak az igazán elkötelezett és szenvedélyes sporthorgászok járnak. Már csak azért is, mert a napijegy kiadásának alapvető feltétele többek között a nagyméretű pontybölcső, sebfertőtlenítő, minimum 80 cm fejátmérőjű, sűrű szövésű bojlis merítőháló és 3 db nagyméretű lebegő pontyzsák bemutatása jegyváltás előtt az ellenőrnek. Ezek ugye egy átlagos, hobbihorgásznál nem járatos felszerelések. Arról nem is beszélve, hogy csak három illetve hatnapos jegyeket értékesítenek. Itt tényleg elmélyült és komoly mérkőzés zajlik a halak és halfogók között, szigorú szabályok betartásával. Nem véletlen tehát a veretes nagyhallistájuk, melyek között a 6 kg-os dévérkeszeg legalább olyan különleges, mint egy 55 kg-os busa. És a lényeg, ezeket bárki, bármikor kifoghatja (a busa kivételével).