Autómentes nap Füzesgyarmat, Füzesgyarmat, autómentes nap, Füzesgyarmat, 20170920
A polgármester is kerékpárral érkezett
„A Földet nem apáinktól örököltük, az unokáinktól kaptuk kölcsön” – kezdte Bere Károly polgármester felvezetőjét a nagyrészt fiatalokból és iskoláskorú gyerekekből álló közönség előtt, amikor megnyitotta a Lázár János Sportközpontban az autómentes nap délutáni programsorozatát. Mint ahogy elmondta, a rendezvény és a nap szellemiségéhez és üzenetéhez igazodva ő maga is kerékpárral érkezett, így ő maga is hozzá kívánt járulni ahhoz, hogy minél tovább megőrizzük a Földet az utókor számára.

A megnyitó után Ibrányi Éva alpolgármester asszony elmondta a jelenlévőknek, hogy milyen lehetőségek illetve programok várják őket, így elsőként az élő csocsó pályához invitálta a közönséget és a közösséget.

Autómentes nap Füzesgyarmat, Füzesgyarmat, autómentes nap, Füzesgyarmat, 20170920
Kötéltánc focival egybekötve
Címként vagy alcímként azt is írhattam volna, hogy „Megkötözve”, mivel jómagam is átvetettem magam a felfújható gumifalon, és hozzábéklyóztam magam a csocsópálya egyik köteléhez.

Az első mérkőzés a Kossuth Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskola válogatottja és az Önkormányzat dolgozóiból a Sárréti Hökkentők jelenlévő tagjaiból verbuválódott csapata között zajlott. Habár a fiatalok ügyességét nem lehetett megkérdőjelezni, de a súlybeli és ezáltal felületbeli fölényünk előbb utóbb dominanciára jutott, de igazából nem az eredmény számított, ami látszott a pályát körbeálló számos lelkes gyermekarcon és a lelkes buzdításon.

Persze, mint ahogy már lenni szokott, mi, felnőttek sokkal komolyabban vettük a játékot, és nagyobb volt bennünk a győzni akarás, míg a gyerekek önfeledten adták át magukat a játéknak, mint ahogy a mi mérkőzésünk után még sokáig tartó örömfocin is látszott. A hagyományos, asztali csocsóban tilos a pörgetés, de mi pörögtünk, forogtunk. Jómagam is vagy kétszer rácsavaraodtam a kötélre. Szerencsére nem függőleges irányban pörgött a képzeletbeli rúd, mert ahhoz igencsak szaltóznunk kellett volna, vagy legalábbis egy szabálytalan tigrisbukfencet megugrani.

Autómentes nap Füzesgyarmat, Füzesgyarmat, autómentes nap, Füzesgyarmat, 20170920
Aki nem húz egyszerre, nem is való a sínre
A meccs után némi levegő után kapkodva jártam körbe a területet, ahol láthattam, hogy milyen örömmel próbálják ki a fiatalok a kézi hajtányt a rögtönzötten felépített harminc méteres sínpályán, miközben valamelyik társuk az indulásra felszólító csengőt kongatta meg.

Máshol KRESZ tesztet tölthettek ki az arra vállalkozók, rendőrségi felügyelettel. Persze nem volt ez szigorú felügyelet, hanem inkább játék, ahol mindenki kaphatott valamiféle ajándékot, és közben a programot irányító rendőrhölgy abban is segített, akik odatolták „drótszamarukat”, hogy átnézzék, helyesen van-e felszerelve a kerékpárjuk.

A Magyar Államvasutak standjánál is segítőkész felnőttek hívták fel a figyelmet a közösségi közlekedés előnyeire, és egy felállított, működő szemaforon magyarázták el a gyerekeknek, hogy melyik fényjelzés mit jelent, és mikor mi a teendő.

Autómentes nap Füzesgyarmat, Füzesgyarmat, autómentes nap, Füzesgyarmat, 20170920
Nem lehet elég korán kezdeni a KRESZ tanulását
Természetesen nem maradhatott el a tombola sem, ahol egy helyesen és jól felszerelt kerékpár volt a fődíj, amely a sorsolás végén gazdára is talált.

Persze nem a sportpályán kezdődtek a programok, hiszen a legkisebbeknek már délelőtt volt lehetőségük a Bajcsy utcai játszótéren ügyességi vetélkedőkön részt venni, hogy az ovisok és bölcsisek is mihamarabb megtanulhassák a KRESZ szabályait.

A nap záró programja egy zseniális előadás volt, amelyet Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok prezentált a számunkra, amelyből nem hiányzott a humor, a közvetlenség, az emberség, és nem hiányozhattak az életvitelünkre vonatkozó jó tanácsok sem, hiszen az előadó a mindennapi mozgás és a helyes étkezés fontosságára hívta fel a figyelmet a maga sajátos, szórakoztató stílusában.

Az előadás végén valódi élő adás lett, mert mindannyiunkat megmozgatott egy kicsit, majd még egy kicsit ott is maradt közöttünk egy kis fényképezkedésre és némi közvetlen beszélgetésre.

Összességében egy kellemes és tartalmas napot töltöttem Füzesgyarmaton, ahol nem csupán külső szemlélő voltam, hanem be is vontak a programokba, egy kis mozgásra, ami – valljuk meg őszintén -, rám is fért.