- Miért éppen a Hotel Mentholra esett a választásuk, amikor az őszi időszak nagyprodukciójáról döntöttek? – kérdeztük először Varga Viktort.

- Azért, mert a nézők nem feltétlenül akarnak problémákról szóló darabokat látni a színpadon. Hotel Menthol, cervinus teátrum, Hotel Menthol,  Fotó: Rácz Csabi, Szarvas
Varga Viktor (jobbról) a Hotel Menthol első olvasópróbáján.

Gondokból amúgy is van mindenkinek elég. Ebben a darabban nincsenek mélyen szántó gondolatok, de olyan örömet, eufóriát tud okozni a nézőtéren, amit más darabok nem.

– Tapasztalatból mondja ezt?

– Igen, annak idején a Győri Nemzeti Színházban magam is játszottam ebben a musicalben. Százötvenszer adtuk elő, mindig nagy sikerrel. A titok egyetlen apró dologban rejlik: ha jól van megcsinálva, akkor képes legalább erre a két órára kiragadni a nézőt a szürke hétköznapokból. Amíg nézi, megfeledkezik a gondjairól és boldognak érzi magát.

– A Hungária együttes slágerei elsősorban a mai 50-60 évesek ifjúkorát határozták meg. Vajon meg tudják szólítani a mostani fiatalokat is?

– A rock and roll ma ugyanolyan népszerű, mint évtizedekkel ezelőtt. Úgy vélem, hálásak lehetünk a Fenyő családnak, akik 1964-ben visszaköltöztek Magyarországra, s hozták magukkal ezt a zenei stílust. Fenyő Miklós slágerei alkalmasak arra, hogy az elektronikus világban élő fiatalokat felállítsák a képernyő vagy a monitor elől és rábírják őket, hogy eljöjjenek a színházba, élő embereket nézni. Nem titkolt célunk a Hotel Menthollal éppen az, hogy tágítsuk az ollót, azaz ne csak az értelmiségiek, hanem mindenki más is beüljön a nézőtérre.

Hotel Menthol, cervinus teátrum, Hotel Menthol,  Fotó: Rácz Csabi, Szarvas
Mindenki lázasan készül az új szerepre. Balról: Nagy Róbert, Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza. Fotók: Rácz Csabi
– Röviden miről szól ez a musical?

– Egy társaság elindul egy vágyálom után: meg akarják találni a Hotel Mentholt, mert úgy hallották, ott van a szeretet, a boldogság. Végül rá kell döbbenniük, hogy a boldogság nem egy bizonyos helyszínen található, hanem rajtunk múlik.

– Kiket láthatunk majd a színpadon?

– Egyrészt olyan művészeket, akiket a Cervinus Teátrum korábbi darabjaiból már jól ismer a közönség (Dósa Zsuzsa, Polák Ferenc, Bardon Ivett, Szemerédi Bernadett, Nádházy Péter, Boronyák Gergely, Tatár Bianka). Másrészt a Jókai Színház művészeit, akiket a Vízi Színház deszkáin már láthattak (Ragány Misa, Riegler Renáta, Harcsa Boglárka, Nagy Róbert). Szelle Szilárd és Széplaky Géza viszont először mutatkozik be Szarvason.

Az olvasópróbák a héten megkezdődtek. Minőségi produkcióra készülünk, melyben igaz kell legyen a szerelem, a barátság és tökéletesek a dalok (mert a nézők kívülről tudják a szövegeket). Itt nem lehet sumákolni. S még egy apró adalék: azzal, hogy a fiatal művészek mellett Nádházy Péter személyében egy idősebb művész is szerepel a darabban, azt szeretném megmutatni, hogy a különböző generációk igenis tudnak együtt szórakozni.

Hotel Menthol, cervinus teátrum, Hotel Menthol,  Fotó: Rácz Csabi, Szarvas
A Hotel Menthol szereplői most még csak ismerkednek a rendező elképzeléseivel.

– A felhőtlen szórakozást ígérő musical mellett milyen darabok szerepelnek még a most kezdődő évad programjában? – ezt a kérdést már dr. Dósa Zsuzsához, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatójához intéztük.

Dr. Dósa Zsuzsa, cervinus teátrum, Dr. Dósa Zsuzsa,  Fotó: Rácz Csabi, Szarvas
Dr. Dósa Zsuzsa
– Igyekszünk a legszélesebb rétegnek kedvezni. A Hotel Menthol mellett az évad másik fő darabja az Ármány és Szerelem, melyet a jövő év elején mutatunk be. Schiller klasszikusából Gulyás Levente ezúttal musicalt csinált, amire még nem volt példa. Reméljük, ily módon sikerül a fiatalabbakhoz is közelebb hoznunk ezt a drámát.

Szeptember 27-étől négy estén át láthatja a közönség Peter Karvas komikus színművét, a Szigorúan tilos!-t. A szlovák szerző darabja (amely egészen 1990-ig tiltólistán szerepelt), rámutat az elmúlt rendszer furcsaságaira, arra, milyen hibákat nem szabad újra elkövetnünk. A történet röviden: a legfelsőbb vezető rendeletet ad ki, mely szerint tilos kinézni az ablakon. (Ez a szabadság abszolút betiltásának metaforája). A panelház lakói követik az utasítást, meg sem közelítik az ablakokat, tiltakozás helyett magyarázatokat konstruálnak: büdös van ott kint, a jövőben a házakat úgyis a föld alatt építik…  A többség alkalmazkodik, aki pedig nem, azt elviszi a Fekete Autó. Egyedül egy vak nő mer „kinézni” az ablakon, ő az egyetlen, aki megérti, mennyire esztelen és képtelen mindez. A valódi vakság nem őt, hanem környezetét sújtja.

– Ugorjunk egy kicsit az időben: jövő februárban mutatják be egy kortárs szerző, Soóky László: Dögölj meg drágám! című darabját.

- Rendkívül izgalmas feladat élő szerzővel együtt dolgozni. Soóky László egy házastársi kapcsolatot veséz ki úgy, hogy váratlan fordulatok egész sorozatát hozza elénk. Pozsonyban már bemutattuk és nagyon jól fogadta a közönség.

Hotel Menthol, cervinus teátrum, Hotel Menthol,  Fotó: Rácz Csabi, Szarvas
Hárman a közönség kedvencei közül: Polák Ferenc, Bardon Ivett és Tatár Bianka.

Az említett három produkció mellett az év végi ünnepek között egy békebeli szilveszteri kabaréval szeretnénk szórakoztatni a nézőket. Olyan kabarét csinálunk, amely nem röhögtet, hanem kacagtat. Lesznek természetesen befogadott előadásaink is. Fontos, hogy neves vendégszínházakat hívjunk, mert így tudjuk megmérettetni magunkat, látjuk (és a közönség is látja), hol a helyünk a hazai színházi palettán. A romkocsmáról sem feledkezünk meg: itt a korábbi évekhez hasonlóan havonta lesznek felolvasószínházi előadások, kortárs szerzők darabjaiból.

*

A szarvasi színház előadásairól a www.cervinusteatrum.hu oldalon tájékozódhatnak, ahol jegyvásárlásra is lehetőségük nyílik.