A háromnapos program pénteken este a Cervinus Teátrum Csodaszarvas című musicaljének bemutatójával kezdődött a Vízi Színházban. Szombaton pedig ugyanitt tartották a hivatalos megnyitót, melyre a NOE vezetői mellett eljött Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is.

NOE-találkozó, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Szarvas
A rendezvény a Szarvasi Vízi Színházban és környékén zajlik. Felvételünk a szombati megnyitóünnepségen készült. Fotók: Lipták Judit

A népes vendégsereget először Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke köszöntötte.

NOE-elnök, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Szarvas
Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke.
– Egyesületünk tagjait a legfontosabb emberi értékek, azaz a gyermek és a család szeretete, az élet és az anyaság tisztelete köti össze. Ezt a szemléletet szeretnénk másoknak is megmutatni – hangsúlyozta a NOE elnöke. Hozzátette: olyan közösséget alkotnak, amely őszintén bízik abban, hogy nagycsaládban élni jó.

A házigazda város nevében Babák Mihály, Szarvas polgármestere köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta: a nagycsaládosok hozzájárulnak ahhoz, hogy ez az ország, ez a nemzet megmaradjon.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szintén azt emelte ki, hogy minden egyes család, minden egyes gyermek nemzetmegtartó erő.

– Identitásunkat csak úgy tudjuk megőrizni, ha megőrizzük az ország etnikai összetételét. A demográfiai problémát nem betelepítéssel, hanem a születések számának növelésével szeretnénk megoldani – mondta Semjén Zsolt, aki részletesen szólt a kormány nagycsaládosokat érintő intézkedéseiről is.

Semjén Zsolt, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Szarvas
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is megtisztelte a rendezvényt.

Novák Katalin államtitkár (akinek Semjén Zsolthoz hasonlóan szintén három gyermeke van) azt emelte ki, hogy a NOE tevékenységének köszönhetően a nagycsaládos életmód ma már követendő példává vált. Szólt arról is, hogy készül egy nagycsaládos kártya, amellyel az érintettek számos kedvezményt vehetnek majd igénybe az ország küönböző pontjain.

A megnyitó után ismét megélénkült az élet a Vízi Színház környékén felállított sátrakban, kisebb kézműves műhelyekben. Sokan sétálgattak a ligetben, mások az arborétum felé vették az irányt, s folyamatosan szelte a holtág vizét a sétahajó is.

NOE-találkozó, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Szarvas
A Szigeti család: a szülők (Kornélia és János) és gyermekeik (Janó, Vid és Noel).
Szigeti János és felesége, Kornélia Csökmőről érkezett a találkozóra. Három élénk kisfiú - Janó, Vid és Noel –, szaladgált körülöttük.

– A gyerekek folyamatos figyelmet követelnek, nem lehet unatkozni mellettük. Szerencsére nekünk sokat segítenek a nagyszülők – mondta mosolyogva Kornélia, aki pedagógusként dolgozik, de jelenleg még gyes-en van. Férje, János úgy fogalmazott: nem az anyagiak döntik el, hogy valaki sok gyermeket vállal, vagy sem. Ők háromnál megállnak, mert úgy érzik, ennyit tudnak felelősséggel felnevelni.

Az újkígyósi Such Mihályné Judit négy gyermek édesanyja, de valamennyien felnőttek már, így most egyedül jött a találkozóra.NOE, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Szarvas
Such Mihályné Judit

– Békés megyében nehéz a nagycsaládosok helyzete, mert a fiatalok számára nincs jól jövedelmező kereseti lehetőség, ezért a gyerekeink sokszor csak távolabb tudnak munkát találni. Büszke vagyok arra, hogy a férjemmel kettesben (sajnos a nagyszülők messze laktak, így nem tudtak segíteni) három lányt és egy fiút neveltünk fel. Közülük kettő pedagógus, egy kertész, egy pedig kőműves vállalkozó. Mindig is önállóságra neveltük őket, hogy megállják a helyüket az életben. A nyaralásokat pedig legtöbbször Újkígyós testvértelepülésein oldottuk meg – mondta Judit, aki a gyerekek kirepülése után sem unatkozik, s bár már nyugdíjas, most is bírósági ülnökként dolgozik. Időnként pedig ismét benépesíti a családi otthont: nemrég a katolikus egyház által szervezett újkígyósi Szentjánosbogár-tábor idején tíz fiút láttak vendégül.

Újkígyósról egyébként pénteken és szombaton is 50 személyes busszal érkeztek az ottani nagycsaládosok egyesületének tagjai. Pártoló tagok is vannak köztük, mivel, ahogyan azt egyikük, Ugocsai Jánosné, Margitka megfogalmazta: egy olyan anyuka, akinek három-négy kisgyermeke van, bizony nem ér rá szaladgálni, szervező munkával foglalkozni. Éppen ezért ő maga is, bár nem nagycsaládos, de szívesen besegít az egyesület munkájába.

NOE, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Szarvas
Az újkígyósi nagycsaládosok egyesületének néhány tagja. Jobbról Ugocsai Jánosné Margitka.
A mintegy özeter vendég fogadása sok munkát és szervezést igényelt. Ebből a szarvasi önkormányzat és a Cervinus Teátrum mellett természetesen a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete is kivette a részét. Ahogyan azt Gombár Györgyné Hajnalkától, az egyesület szóvivőjétől megtudtuk, Szarvas már másodszor szolgál a NOE országos találkozójának helyszínéül. Először 2001-ben látták vendégül a családokat.

- Egyesületünk 26 évvel ezelőtt, 1991-ben alakult. Az akkori 30 tagcsalád mára már 160-ra bővült, a gyerekekkel együtt legalább 500-an vagyunk. Heti gyakorisággal szervezünk kulturális, gyermek- és ifjúsági programokat, s a városi rendezvényeken is aktívan részt veszünk - ismertette röviden tevékenységüket az egyesület szóvivője.

NOE-találkozó, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Szarvas
A vendégek egy része még a vasárnapot is a Körös-parti városban tölti majd.