2017. szeptember 23-án a Mezőkovácsháza Város Román Nemzetiségű Önkormányzat Román Gasztronómiai és Kulturális Napot tartott, mely nagy sikert aratott.  Rendezvényeink a városban élő román közösséget összefogják és lehetőséget nyújtanak arra, hogy megmutathassuk magunkat, hagyományos ételeinket, kultúránkat.

A mai napon is sok fellépőt köszönthettünk rendezvényünkön, így például az „Edera” Néptánc Csoportot Mácsáról, akik hagyományos román népviseletben táncoltak nekünk. A fent nevezett tánccsoport nagyon sok hazai és külföldi díjjal rendelkezik és 2015-ben megjelent az első könyvük is, melyben a csoport eddigi fellépéseiről és díjairól olvashatunk.  Megtiszteltek minket Maria Iordana Rad , Neag Alin és Maria Stan Toma népzenészek is. Az előadók nagy népszerűségnek örvendenek belföldön és külföldön egyaránt, rendszeres fellépői a tv kulturális műsorainak és e mellett különböző előadásokon, fesztiválokon vannak jelen.

Köszönjük minden kedves helyi és külföldi vendégnek, aki megtisztelt minket jelenlétével, külön kiemelve Letiția Stoian Szemlak város polgármesterét.

Román Gasztronómiai és Kultúrális Nap, mezőkovácsháza