A sajtótájékoztatón Teleki-Szávai Krisztina, a tankerület igazgatóasszonya mutatta be részletesen a pályázatokat. A dévaványai Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fejlesztésére 375 millió forint európai uniós forrást nyertek el, ebből az oktatási intézmény négy telephelye újulhat meg.

A nem kis összegből többek között a Körösladányi utcai telephelyen lévő összes épület - beleértve a tornatermet is - új tetőfedést kap, felújítják a kültéri aszfaltpályát, továbbá megtörténik az épület akadálymentesítése is.  A Vörösmarty utcán a tornaterem és a kültéri aszfaltpálya is új burkolatot fog kapni, az épület előtt pedig új, szilárd burkolattal ellátott parkolók kerülnek kiépítésre. Ezen túl természettudományi és nyelvi laborok kerülnek kialakításra, eszközök és bútorok pedig beszerzésre. A Szeghalmi utcán lévő telephelyen az udvar fog megújulni, új játszó- és tornaeszközök telepítésével. A pályázat legnagyobb eleme a Művelődési Ház teljes körű, külső és belső felújítása, az ehhez kapcsolódó eszközbeszerzéssel, melyhez a szükséges anyagi fedezet így a rendelkezésre áll.

A tankerület emellett több mint 355 millió forintot fordíthat további hat iskola energetikai korszerűsítésére, nyelvi laborok kialakítására, a mindennapos testneveléshez szükséges beruházásokra és eszközbeszerzésekre. Az érintett intézmények közül kettő gyomaendrődi, és egy-egy körösladányi, köröstarcsai, mezőberényi, bucsai iskola kerül felújításra.

A tankerületi igazgató hangsúlyozta, hogy jelen pályázaton túl a tankerület összesen csaknem 3 milliárd forintot nyert el 14 település 16 iskolájának fejlesztésére.

 

Készítette: Ambruzs-Szabó József

A sajtótájékoztatót Dankó Béla országgyűlési képviselő folytatta, aki kifejtette, hogy az állam  2018-ban 552 milliárd forinttal többet fordít oktatásra, mint tette azt 2010-ben. A cél nem más, minthogy az országban a területi adottságokból és helyzeti előnyökből eredő különbségeket és esélyegyenlőtlenségeket felszámolják, hogy minden diák egyenlő esélyekkel indulhasson. 2017-ben a tanulók 67 százaléka jutott ingyen a tankönyvekhez, az ezt következő évtől - miután a kilencedik évfolyamon is bevezetik az intézkedést - 85 százalékra nő ez az arány.

Készítette: Ambruzs-Szabó József

Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere örömét fejezte ki, hogy a település TOP forrásból további 860 millió forint pályázati pénzt nyert el, amelyből egyebek mellett új bölcsődét, piaccsarnokot, kerékpárutat és üzemcsarnokot építenek. Tette ezt úgy, hogy nem más kárára nyerte el a pénzeket, hanem az együttműködésen alapuló kezdeményezésekre helyezte a hangsúlyt, melynek jó példája a jelen pályázat is.