A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat embercsempészés bűntettében. A bíróság ezért a vádlottat két év börtönbüntetésre, valamint Magyarország területéről 3 év időtartamú kiutasításra ítélte.

A börtönbüntetés végrehajtását a bíróság 3 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság rendelkezett az eljárás során lefoglalt bűnjelről, és kötelezte a vádlottat mintegy 80.000,- forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítéleti tényállást a bíróság az ügyészi feljegyzésben foglaltakkal egyezően állapította meg, amelyet az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni:

Az Ausztriában élő, iráni állampolgárságú vádlottat egy ismerőse telefonon kérte meg arra, hogy
segítsen öt migránsnak abban, hogy Ausztriába eljussanak. A vádlott ezért 2017. szeptember 29-én gépkocsival Magyarországra érkezett.

A két iraki és három iráni állampolgárságú migránsok ismeretlen embercsempészek segítségével jutottak el Törökországon keresztül Magyarországra. Az államhatárt a határőrizeti szervek megkerülésével, meg nem engedett módon lépték át Románia felől. Az embercsempész megadta a vádlott telefonszámát a migránsoknak, akik felvették vele a kapcsolatot, és megadták annak a helynek a koordinátáit, ahol a vádlottnak kellett volna felvennie őket.

A vádlott 2017. október 1-jén éjjel a találkozási pont irányába tartott az általa használt hét személyes személyautóval, amikor Kevermes és Dombegyház között rendőri intézkedés alá vonták és előállították.

A rendőrség a vádlott telefonjában rögzített koordináták alapján a Battonya és Dombegyház közötti útszakasz környékén elfogta a migránsokat.

A vádlott tudott arról, hogy e személyek nem rendelkeznek az Európai Unió területére, így
Magyarországra történő beutazáshoz szükséges érvényes vízummal, ennek ellenére megkísérelt
segítséget nyújtani ahhoz, hogy a migránsok Magyarországon keresztül Ausztriába jussanak.

Az ítélet jogerős.