Schéner Mihály 107 százalékosan kivitelezett álma, a békéscsabai Meseház idén már 29 éve domborít a Békési úton.

És bizony a podsztyenkás ház udvarába belépve nemcsak a messziről jött ember esik hanyatt (mert amúgy megfordult itt már számtalan fővárosi, határon túli zenész-táncos-író-olvasó-kockás hasú alkotó... sőt!, még Stones tag is), hanem a helyiek is. Is, is, is. (Például e sorok írója is?)

Legutóbb Schéner Ildikó

(ő teljesen véletlenül a Mester onokája) művészet terapeuta és Brunner Attila, művészettörténész szpojlerezték a Schéner: Játék Plasztika Rajz c. munkát.

 

Schéner Ildikó és Brunner Attila - meseház, meseház, Békéscsaba, 20171004
Ildikó és Attila

Zárójelben, a kiadvány előszobája még 2016 elején, a fővárosi B32-es Galériában, egy kiállítás keretében zajlott 3D-s formátumban: hol megannyi Schéner-mesehős kapott teret. Ezzel kapcsolatban (most kedden) a Mester unokája elmondta, a tárlat alapvető célja az volt, hogy ebben a virtuális világegyetemben ne fakuljon ki a nagyapa munkássága. (Schéner Mihály 2009-ben hunyt el.)

A kiváló elképzelést (B32-es esemény) a fentebb említett kötet követte, amelyben az alkotások fotói, esszék, schéneri gondolatok és egy önéletírás is be van szerkesztve.

Ildikó a Meseházban elmesélte, anno a nagyapja egy csomó játékot rajta keresztül tesztelt. (Ugye-ugye! A gyerek sosem fillent.)

Veres kriszta - soós emőke - schéner ildikó - meseház, meseház, Békéscsaba, 20171004
Az egész csapat fiatalos: Selmeczi Ágnes, Veres Kriszta, Soós Emőke,
Ildiko Slovak és Schéner Ildikó

Az egész könyv fiatalos, lendületes... amelynek a grafikáit Rubik Ági készítette, de ezt már Veres Kriszta, a Meseláz vezetője mondta, amikor még semmiről sem volt fogalmam.

Majd a bemutatót a nagybetűs muzsikáré (by: Soós Emőke meseológus) követte:

Horányi Sándor gitáros és Tóth Sándor szaxofonos jazzvarázsoltak a Schéner könyv kivetített képeire, akiket egyébként nem zavart semmi. Még a zene sem.

A produkciótól még Berta Jancsi is csettintett.

 

Tóth Sándor szaxofonos és Horányi Sándor gitáros -  meseház, meseház, Békéscsaba, 20171004
Dzsesszelnek a Sándorok

(Amúgy Miska bácsi a szüleim házában lakott az Andrássyn, és egyszer egy szombat reggel összefutottunk a lépcsőházban; beszélgettünk, majd felhívott a lakásukba, hogy felolvassa a legújabb verseit. Csettintettem.)