Rákóczi Attila kifejtette, kiemelt beruházássá nyilvánították a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság két fejlesztését: az ötmilliárd forintból megvalósítani tervezett szárító, tisztító, takarmánykeverő és vetőmag feldolgozó üzemet, valamint a szarvasmarhatelep rekonstrukcióját, amelyre 3,2 milliárd forintot szánnak.

Elkezdődött a geszti Tisza-kastély rekonstrukciója, miután a korábban ott működő általános iskola számára új épületet építettek a településen, 800 millió forintos kormányzati támogatással.

Több vállalakozás is beruházást valósít meg a megyében, egyebek közt az autóipari alkatrészeket, busz alvázakat, üzemanyag tartályokat gyártó Csaba Metál Zrt. két telephelyén, Békéscsabán és Szeghalmon. Az autóalkatrész és mezőgazdasági gépgyártó Linamar Hungary Zrt. is bővíti mind a békéscsabai, mind az orosházi üzemét, a pulykafeldolgozással foglalkozó Gallicoop Zrt. szarvasi telephelyén pedig új, innovatív csomagolócentrum épül.

Dél-Békésben az Európai Bizottság támogatásával mesterséges geotermikus tározót terveznek létrehozni, amely fő célként villamos energiát termel, "melléktermékként" pedig távhőt szolgáltat majd. Próbafúrások már történtek a helyszínen - mondta a főigazgató.

Békésre új büntetés-végrehajtási intézetet építenek, Füzesgyarmaton novemberben elkezdődhet egy új tanuszoda próbaüzeme, Körösladányban a Sebes-Körös-híd felújítását, továbbá a Gyoma - Békéscsaba vasútvonal biztosítóberendezésének korszerűsítését is tervezik. Békéscsabán a Modern városok program keretében is több beruházás lesz a közeljövőben - sorolta.
A főigazgató hangsúlyozta, a kormányhivatal fő célja, hogy segítse, gyorsítsa a beruházások megvalósítását, és ezáltal hozzájáruljon a foglalkoztatás bővítéséhez, Békés megye fejlődéséhez.

Rákóczi Attila elmondta, több kiemelt beruházás már megvalósult a Viharsarokban, így az Elek-gyulai-, valamint a Békés megyei ivóvízminőség-javító program. (Előbbi 2,1 milliárd, utóbbi több mint 36 milliárd forintból.) Kiépült egy új hulladékgazdálkodási rendszer a dél-alföldi régió nyolcvanhat településén (15 milliárd forintból). Felújították a 47-es út Békéscsaba - Szeged közti szakaszát (8,9 milliárdból), befejeződött a békéscsabai Orosházi úti felüljáró kivitelezése (5,85 milliárd forintból) és az M-Flexilog Kft. új raktárépületének és gyártóbázisának építése is (3,3 milliárd forintból).