A legtöbben hallhattak már olyan nyakba akasztható készülékekről vagy óraként viselhető karpántokról, amelyet általában egyedül élő idős embereknek szoktak adni. Ha rosszul érzik magukat, csak megnyomják a gombot. Ekkor általában egy ápoló, asszisztens vagy a diszpécserszolgálat felhívja őket, és egy gyors beszélgetés után – vagy ha nem veszik fel a telefont, akkor azonnal – indulnak az orvossal a helyszínre.

Hasonlót tud a magyarok által megalkotott MAP Health Watch(er) is, egy óriási különbséggel: itt nem kell gombot nyomni, az egészségfigyelő óra folyamatosan monitorozza viselője bizonyos értékeit, és magától riaszt, ha úgy érzi, hogy baj közeledik.

Egy 1,2 colos AMOLED kijelzővel rendelkező, víz- és ütésálló, rezgőmotorral is felszerelt óráról van szó, amely a fejlesztők ígérete szerint legalább 24 órán át biztosan kibírja egy feltöltéssel. Neve (MAP) a measure, analyze, predict angol kifejezések kezdűbetűiből áll össze. Ez egyben leírja az óra működési elvét is:

  • az óra méri a vérnyomást, a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget (EKG), a szívritmust, a mozgást, a bőrfelület hőmérsékletét, illetve a galvánellenállást;
  • a készülék – illetve a központi szerver, mellyel kapcsolatban van – elemzi az adatokat, azaz odafigyel például a szívritmus változásaira, vagy például észleli azt is, hogy ha viselője mozog, majd egy hirtelen esés után viszonylagos mozdulatlanság lép fel;
  • az adatelemzés alapján még a folyamat elején képes előre jeleznibizonyos komoly egészségügyi problémákat.

A MAP Health Watch az infarktusok jelentős részénél nagy valószínűséggel előre tudja jelezni az esemény bekövetkeztét. Az eszköz segítségével a fejlesztés jelenlegi állapotában már a szívritmus zavarok és azok különböző fajtái is felismerhetőek. Korán kimutathatóak a lázas állapottal járó fertőzések. Az ischemiás stroke kockázatának növekedését jelezni tudjuk. A dehidratációt és az elektrolit háztartás zavarait is mérjük. Az eszköz segítségével az elesést és közlekedési balesetet azonnal érzékeljük.

A fejlesztők ígérete szerint a későbbiekben a MAP képes lesz majd az epilepsziás rohamok előre jelzésére, allergiás és asztmás tünetek észlelésére, és még az alvási rendellenességeket is kiszűri majd. A szenzorok már megvannak benne, ezek a funkciók csak szoftveres fejlesztést igényelnek, így az első modellek is alkalmasak lesznek rájuk később.

Ha az óra a fentiek valamelyikét észleli – illetve ha valaki megnyomja a készüléken lévő pánikgombot – , akkor lép be az emberi tényező: a MAP orvoscsapatának egyik tagja ránéz a központi szerverről ellenőrizhtő eredményekre, és ha úgy ítéli meg, hogy tényleg baj van, akkor elindítja a riasztási folyamatot. Ennek keretében egyrészt értesítik az előre megadott közeli hozzátartozókat vagy barátokat, hogy gond van, másrészt vészjelzést adnak le a mentőknek.

Pont ezért nagy szerencse, hogy az egytől egyig orvosokból és mérnökökből álló fejlesztőcsapat tagjai között szép számban képviseltetik magukat a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei. Az óra szolgáltatás része – tehát az orvosi felügyeleti szolgálat – csak bizonyos országokban lesz elérhető: az Egyesült Államok mellett természetesen Magyarország is benne van a körben.

Jakab Attila, a Medical Evolution ügyvezetője a HVG kérdésére elmondta, a decembertől induló szolgáltatáshoz itthon 5 MAP központot terveznek felállítani a következő fél évben, központonként 10 fős egészségügyi személyzettel. Ha riasztás fut be egy órától, akkor megpróbálják elérni viselőjét a mikrofonnal és hangszóróval is felszereltt órán keresztül. A beszélgetésben az orvosi személyzet feltesz néhány kérdést, majd az órával azonnal mérnek egy EKG-t, melynek eredménye nem csak az órán és az ahhoz kapcsolódó telefonos alkalmazáson látható, hanem a központban lévő monitorokon is. Ennek alapján döntik el, hogy mi a probléma és a súlyossági fokozat. Ha súlyos a gond, akkor azonnal riasztják a mentőket, akár a páciens segítsége nélkül is, hiszen a telefonos alkalmazás segítségével pontosan tudják a központban is, hogy az illető hol tartózkodik.

A MAP egészségfigyelő órára már vesznek fel előrendeléseket, az Indiegogo rendszerében. Az eredetileg 450 dolláros áron piacra dobni tervezett óráért legolcsóbban most 195 dollárért lehet hozzájutni, plusz 20 dolláros szállítási költséggel, így 57 ezer forintra jön ki egy készülék. Ebben az árban nem csak maga az óra van benne, hanem az orvosi felügyeleti szolgáltatás 6 havi díja is. Aki többet rendel, az jobban járhat: a 4 órát és mindegyikhez 3 hónapos előfizetést tartalmazó családi csomag 1080 dollárba kerül, és mivel a szállítási költség itt is csak 20 dollár, így 290 ezer forintból van meg a négy készülék.

Ha a kezdőcsomagban lejárt időszaknak vége, akkor az órához tartozó egészségügyi-riasztási szolgáltatás havi 8000 forintért fizethető elő.

A MAP szállítását idén decemberre ígérik. Régen vártunk már ennyire magyar fejlesztésű eszközt.

Forrás: Balogh Csaba/hvg.hu