Búcsúztasd lecsóval a nyarat! Irány a Gyulahús márkaboltja! (Gyulán, a Béke sgt. 50.; Békéscsaba, Andrássy út 71.) Lecsózz a hétvégén!

A recept:

Hozzávalók:
25 dkg vöröshagyma
15 dkg füstölt szalonna
2 szál Gyulai kolbász
5 db zöldpaprika
5 db paradicsom
1 db cukkini
1 padlizsán
1 csokor friss rozmaring
5 gerezd fokhagyma
1 kiskanál piros paprika
Tálaláshoz:
2,5 dl tejföl

 

Gyulahús - külöleges lecsó, gyulahús, 20171006

Elkészítés:

1. A hagymát megtisztítjuk és félfőre vágjuk, azaz kettéhasítva vékonyan fölszeleteljük. A szalonnát kis csíkokra, a kolbászt kb. fél centi vastag karikákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, durvára aprítjuk – nem kell présen átnyomni, így is szétfő majd a lecsóban.

2. Egy nagyobb serpenyőben a szalonnát kiolvasztjuk, az előkészített hozzávalókat rárakjuk és gyöngébb tűz fölött kb. 10 percig pirongatjuk-pároljuk.
Ezalatt van idő arra, hogy a paprikákat kettéhasítva kicsumázzuk, húsukat hosszában kb. jó ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A paradicsomokat, miután szárukat kimetszettük, cikkekre; a jól megmosott cukkinit és padlizsánt, a végeiket lecsapva, kb. egy centis kockákra vágjuk.

3. A hagymás, kolbászos alapra rakjuk a paprikát, enyhén megsózunk. 15-20 percig főzzük, de csak akkor keverjük meg, amikor már engedett egy kevés levet. Fontos, hogy a paprika még ne puhuljon meg, roppanós (ress) maradjon. Közben, amikor az étel tetejére feljött a zsír, a pirospaprikát beleszórjuk és hagyjuk, hogy azt a zsír beigya. A paradicsomot hozzáadva kb. 15 percig főzzük.

4. A cukkinit és a padlizsánt hozzákeverjük. Közepesen erős tűz fölött 10-15 percig főzzük, ha kell utánasózzuk. Akkor jó, ha a cukkini ress marad benne, a paprika puha, de harapni lehet és csak a paradicsom főtt szét.

Jó tanács: tálalhatjuk tejföllel és készíthetünk hozzá galuskát is.