A megállapodást dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és Fajzi Tamás, a Békés Megyei Építész Kamara elnöke írta alá az Építész Szakmai Nap keretein belül Békéscsabán.

A rendezvényen részt vett Füleky Zsolt, építészeti és építésügyi helyettes államtitkár, aki az alkotói és életmű díjakat adta át a díjazottaknak. Az ünnepélyes átadó után Építészek, TAK, Jövőkép címmel tartotta meg előadását a résztvevőknek.

Fajzi Tamás megnyitóbeszédében köszöntötte a szakmai nap résztvevőit, majd megemlékezett az 1849. október 6-án kivégzett 13 aradi vértanúról. A történelmi kitekintést követően az elnök elmondta, megtiszteltetésnek tartja, hogy az építészek világnapján írhatják alá a Kormányhivatallal a megállapodást.

Együttműködési megállapodás a kormányhivatal és az építészek közt, kormányhivatal, Békéscsaba, 20171006
Dr. Takács Árpád és Fajzi Tamás aláír

„Ez a megállapodás a jövőnek szól" – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Takács Árpád. Elmondta, a megállapodás célja, hogy az építészmérnökök naprakész szakmai és jogszabályi ismeretekkel rendelkezzenek, melynek mentén az építőipari tervezési, kivitelezési, műszaki ellenőrzési tevékenységek jogszerűen és szakszerűen valósulhatnak meg. Az együttműködés nem csak arról szól, hogy a mindenkori jogszabályváltozásokról tájékoztatást adjon a hivatal, a cél, hogy egy olyan fórumot hozzanak létre a felek, ahol folyamatos, produktív és kétirányú párbeszéd valósulhat meg.

A célok megvalósítása érdekében a felek vállalják, hogy a fontos és jelentős jogszabályváltozásokról tájékoztatást nyújtanak, illetve lehetőséget biztosítanak arra, hogy egymás rendezvényein részt vehessenek, szakmai előadásokat tarthassanak. A megállapodás teljesítésében a Békés Megyei Kormányhivatal több szervezeti egysége is közreműködik úgy, mint: Békés Megyei Kormányhivatal Szarvasi Járási Hivatal Építésügyi Osztálya, Gyulai Járási Hivatal Építésügyi Osztálya, Békéscsabai Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya, a Békés Megyei Kormányhivatal járási hivatalainak kormányablak osztályai, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály, Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály, Hatósági Főosztály.

Az együttműködés magába foglalja a felek kölcsönös közreműködését a közös fórumok megszervezésében és lebonyolításában, a rendszeres információ- és tapasztalatcseréjét és egymás munkájának kölcsönös segítését.