Magyar Idők kérte ki a rendőrségtől , hogy az indulása óta, hány a szabálysértést rögzítettek a VÉDA-rendszerben. Az objektív felelősség kategóriájába sorolható jogsértések, valamint a sebességtúllépés miatt a változtatható helyű és a fix komplex közlekedési ellenőrzési pontok (kkep) felvételei alapján összesen 462 147 esetben szabott ki a rendőrség bírságot – közölte a lappal az Országos Rendőr-főkapitányság.

A kamerarendszer által felügyelt közlekedési jogsértések közül, gyorshajtásért példának okáért 30–300 ezer forint lehet a bírság, a leállósáv indokolatlan használatáért alkalmanként 100 ezer forintot fizethetünk, a lejárt műszakiért pedig 40–60 ezer forintot számláz a rendőrség, de a kézből telefonálásért, a záróvonal átlépése és a biztonsági öv mellőzése miatt is büntetnek.

A mobil és a fix rendszerek együtt összesen 14,5 milliárd forintba kerültek. A kamerahálózat debütálása után a közvélemény hetekig találgatta, hogy hány méterre lát el a szupertraffipax. A sejtések szerint száz méternél messzebb egészen biztosan nem érzékel, de vannak olyan becslések is, amelyek szerint a radarok húszméteres hatótávolságban mérnek pontosan.

Forrás: hvg.hu