Az elektromos közösségi autóknak egyre nagyobb a létjogosultsága a városokban. Európában már majdnem minden 1 milliónál nagyobb lélekszámú településen létezik olyan közösségi autómegosztó rendszer, mint amilyet Budapesten is létrehozott és működtet egy fiatalokból álló csapat.

– Ez alapvetően arról szól, hogy felesleges autót birtokolni, elég, ha elérhető egy-egy kocsi a városi mobilitási igényekre, és a felhasználók egymás közt meg tudják azt osztani. Így hasznos a városnak és a felhasználóknak is. Olcsóbban, jobban jön ki a végén – mondta Michaletzky Bálint, a GreenGo Car Europe Kft. tulajdonosa az M1 Minden tudás című műsorában.

Percekben mérik

Budapesten jelenleg egy 27 négyzetkilométeres területen működik ez a fajta közösségi autózás. Egy térképen lehet megnézni, hogy hol vannak szabad autók. Nincsenek fix felvételi pontok, hisz bárhol lehet velük parkolni, ahol van köztéri parkoló.

A GreenGo szabad autóit mutató alkalmazás egy telefon kijelzőjén, greengo, Budapest, 20171011
A GreenGo szabad autóit mutató alkalmazás egy telefon kijelzőjén (MTI-fotó)

A kizárólag elektromos meghajtású autókkal a fővárosban indult, GPS-alapú szolgáltatás regisztráció után vehető igénybe. A felhasználók az okostelefonjukra telepített applikációval találhatnak leparkolt, szabad autót a közelükben. A jármű lefoglalása után gyalog kell elmenniük az autóhoz, amely csak egy PIN-kóddal indítható el. Az úti cél elérése után az autót a közlekedési szabályok betartásával bárhol le lehet állítani és ott lehet hagyni a szolgáltatási területen belül. A gépkocsikat a vállalat szakemberei töltik a városszerte ingyenesen igénybe vehető elektromos töltőállomásoknál. Az autók takarítását, szervizelését a gépkocsik márkaszervizében végzik. A szolgáltatás Budapesten jelenleg 70 autót kínál a bérlőknek.

Szerződéskötés után már használható is az elektromos autó. A fizetés teljesen automatikus. A regisztráció során meg kell adni a személyes és a bankkártya adatokat, a levonás percdíj alapon történik.

Az elindításához a felhasználónak a mobilján be kell ütnie a PIN-kódját. Ezt követően az autó szélvédőjén lévő kijelzőn megjelenik egy négyjegyű szám, amely – a mobilba beírva – kinyitja a kocsit. Ekkor kezdődik el a bérlés. A kulcs a kesztyűtartóban van, gyújtás előtt – vagyonbiztonsági okokból – ismét be kell ütni a PIN-kódot, aztán lehet is indulni az automata autóval.

(bővebben: ITT!)