– A dévaványaiak gyakran panaszolják, hogy ebbe a városba már csak rossz úton lehet bejönni. Zötyögős az érkezés Ecsegfalva és Körösladány felől, Gyomaendrőd irányából pedig egyenesen életveszélyes. Tud valami biztatót mondani?

Valánszki Róbert, Valánszki Róbert, Dévaványa
Valánszki Róbert polgármesterrel a városházán beszélgettünk. Fotók: Such Tamás. (Képgaléria)

– Jómagam is gyakran keresem ez ügyben országgyűlési képviselőnket, Dankó Bélát, aki szintén a helyzet megoldását sürgeti. A Gyomaendrődre vezető út egyes szakaszainak felújítása már nem tűr halasztást. Ami biztos: a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) keretéből több mint 800 millió forintot különítettek el arra, hogy ennek az útnak a két legrosszabb szakaszát felújítsák. A Kisújszállási úttól kifelé vezető 3,7 kilométeres szakaszról van szó, valamint egy kicsit távolabbi, 900 méteres szakaszról. A Dévaványai templom, dévaványai templom, Dévaványa
tervezés és az engedélyezés már lezárult, a közbeszerzési eljárás (kivitelező kiválasztása) folyamatban van. Véleményem szerint ebben az évben megtörténik a területátadás, a tényleges aszfaltozási munkák pedig jövő tavasszal kezdődnek.

– A helyzetet súlyosbítja a gyomai híd hamarosan bekövetkező, hosszabb ideig tartó lezárása. Van még remény arra, hogy az Önök pontonhidas megoldásra vonatkozó javaslatát elfogadják?

– Mi ezer szállal kötődünk Gyomaendrődhöz. Onnan járnak hozzánk a szakorvosok és onnan jön a mentő is, ha szükséges. Nagyon rossz megoldás az, hogy a híd felújításának idejére nem épül mellette pontonhíd (ahogyan ezt mi javasoltuk, s ahogyan ez az endrődi híd esetében is volt!), hanem az olajosok útján el kell mennünk majd egészen az endrődi hídig, aztán onnan vissza Gyomára. Hangsúlyozom azonban, hogy önkormányzatunk nincs döntési helyzetben. Mi csak kérhetünk, javasolhatunk, de a döntés joga nem a miénk.

– A képviselő-testület a közelmúltban határozott arról, hogy kiválnak a Szeghalom Kistérség Többcélú Társulásból. Mi az oka annak, hogy búcsút intenek?

– Megítélésem szerint a járási rendszer létrejöttével megszűnt a kistérség létjogosultsága. A Szeghalom Kistérség Többcélú Társulást két dolog tartja össze: a szociális és gyermekjólétiDévaványai emlékmű, dévaványai emlékmű, Dévaványa
Az '56-os emlékművet idén adták át.
intézmény közös fenntartása és az orvosi ügyelet közös működtetése. Az ügyeletet mi már régen Gyomaendrőddel együtt oldjuk meg. Ami a szociális és gyermekjóléti ellátást illeti, ezen a téren nekünk nagy anyagi terheket kellett felvállalnunk. A kistelepülések érdekében gyakorolt szolidaritást egy bizonyos mértékig természetesen fel kell vállalni, de van egy határ, amikortól a keletkező mínuszokat nem lehet a nagyobb településekkel megfizettetni.

– Januártól tehát önkormányzati működtetésbe kerül a Margaréta Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény?

– Részben önálló intézményként működik majd. Mivel a kistérségi intézménynek itt volt (illetve még van is) a székhelye, ezért a szakmai vezetés a mi dolgozóink kapacitásának egy részét is lekötötte. A kiválással ezek a plusz feladatok megszűnnek, több figyelem és energia jut majd az ellátottakra. Hangsúlyozom, hogy minden dolgozót megtartunk, elbocsátásokra nem kell számítani.

Dévaványai utcakép, dévaványai utcakép,  dévaványai biciklisek, Dévaványa
Hamarosan további kerékpárutak is épülnek a városban. (Képgaléria)

– Milyen eredménnyel szerepeltek az elmúlt időszak pályázatain? Sikerül-e jelentősebb fejlesztéseket megvalósítani a közeljövőben?

– Több pályázat is eredményes volt, így hamarosan megkezdődhet jó néhány beruházás. Több mint 260 millióból új, 42 férőhelyes bölcsőde épül. Szükség is van rá, mivel az édesanyák közül egyre többen szeretnének a szülés után rövid időn belül ismét munkába állni, s állásajánlat is van bőven. Lehetőségünk nyílik a piac rendbetételére egy fedett pavilon és kiszolgáló helyiségek építésével. A téglagyár helyén 148 milliós (100 százalékos) támogatással megépülhet egy új üzemcsarnok. Kerékpárút-építésre 385 millió forintot fordíthatunk. Ebből 3084 méter hosszon épül majd bicikliút a Szeghalmi úton és a Kossuth utcán. Ez a piaci napokon is könnyebbé, biztonságosabbá teszi majd a közlekedést. További terveink is vannak: pályázatot nyújtottunk be egy új városháza megépítéséhez és az idősek otthonának teljes energetikai korszerűsítéséhez szükséges forrásokra. Bízunk benne, hogy az elbírálás pozitív eredményt hoz.

*