A korábbi önkormányzati képviselőt a Gyulai Törvényszék 2016. február 19-én 3 rendbeli társtettesként áru hamis megjelölés bűntettében, engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység bűntettében, rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntettében, valamint pénzmosás elkövetése miatt hét év fegyházbüntetésre ítélte , valamint 165 millió forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt. Mivel a bűnszervezet megállapítása súlyosbító tényező, az ítélet szerint még feltételesen sem bocsájtható szabadlábra.

Az ítélet

Rajta kívül még 5 társát ítélték el és mindannyian pénzbüntetést is kaptak, amit még külön le kell ülni, ha nincs kifizetve.

Másodfokon a Szegedi Ítélőtábla járt el, amely 2016. október 27-én nagyrészt helyben hagyta az ítéletet. Az ítéletekkel szemben minden vádlott és ügyvédjük fellebbezett, többek között a bűncselekmény hiányának megállapítása érdekében.

A BIZNISZ

Nemcsak a Békés megyei sajtóban, hanem az országos médiában is nagy teret kapott az eset - nyilvánvalóan nem kis részben azért, mert a "bűnszervezet" feje egy fideszes politikus volt. De maga az ügy is figyelemreméltó.

A vád szerint 2009 és 2012 között (a lebukásukig) V. Viktor közeli hozzátartozóiból (felesége, anyósa, apósa) és ismerőseiből egy olyan szervezetet hozott létre, amely külföldről: Indiából és Kínából hozott be gyógyszerkészítményeket, azokat átcsomagolta és értékesítette Magyarországon. Ezek jórészt potencianövelő gyógyszerek voltak, ugyanakkor Magyarországon illegálisnak számítottak. A későbbi vizsgálatok során azt is megállapították, hogy a gyógyszerek – m legalábbis egy részük – hamisítvány volt, eltért az összetevőjük a csomagoláson feltüntetett adatoktól. A lerakatként használt békéscsabai belvárosi lakásban a házkutatás során több százezer tablettát találtak a NAV nyomozói. A napi 1-1,5 millió forintos üzlethez lengyelországi és ciprusi bankszámlát használtak.

Az emberi sorsok

A jogi részén túl azért van egy emberi vonulata is az éveken keresztül zajló bírósági procedúrának. A másodrendű vádlott 2014 júniusában teherbe esett, ám novemberben elvesztette a babáját a súlyos cselekményekkel megvádolt fiatal nő. A halva születést követő tárgyalási napról igazoltan hiányzott -ilyen esetekben 2-3 hónapig is felléphet spontán vérzés, ekkor is ez történt -, amire a beszámolók szerint a minden együttérzés nélkül csak úgy reagált a Gyulai Törvényszék, hogy a következő alkalommal elővezeti őt.

A szabadság

A Kúria 2017. július 5-én meghozott határozata az összes ítélet végrehajtását félbeszakította, addigra már csak a hatodrendű vádlott nem kezdte meg a börtönbüntetését.

Az ügyre rálátó jogász, Cséffai Attila Csaba a hir6.hu-nak akkor úgy reagált, hogy "a végrehajtás ilyetén történő megszakítása ritkának mondható, és csak igen súlyos törvénysértés esetén jellemző".

A „csabai viagrás per” szereplői nemcsak a szabadságukat kapták vissza, hanem a Kúria szeptember 19-én az első- és másodfokú ítéletet is hatályon kívül helyezte ( eljárási hiba miatt), a Gyulai Törvényszéket pedig új eljárásra utasította.

Forrás és még több: alfahir.hu